Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

torsdag 4. april 2013

Niland sett i Østfold, for første gang

Fuglen på Håholmen                 Foto: Rune Aae
Denne storvokste andearten, hvis opprinnelige utbredelse er på Afrikansk jord, har, etter å ha blitt importert til flere nordvesteuropeiske land på 16-, 17- og 1800-tallet, nå etablert frittlevende populasjoner i England, Nederland, Belgia, Tyskland og Danmark. Den samlede europeiske bestanden ble i 2010 estimert til over 26.000 par, hvorav 10.000 av disse hekker i nederland. 
Gyimesi, A. & Lensink, R. - Egyptian Goose - an introduced species spreading in and from the Netherlands
I tråd med den jevne populasjonsøkningen viser arten seg også stadig hyppigere i andre europeiske land, og er etter tusenårsskiftet blitt innrapportert en håndfull ganger i Norge. Påskeaften kunne man tilføye enda et funn på denne listen, da en representant for arten dukket opp på Håholmen på Hvaler, og skapte stor oppstandelse i fylkets fugleskådermiljø.
Fredriksstad Blad - Afrikansk and på Vesterøy i påsken

I følge det nasjonale rapportsystemet for fugler ble fuglen sett senest denne ettermiddagen.
Artsobservasjoner.no - Niland