Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

tirsdag 16. april 2013

Havet drukner i søppel

Metall og glass, papp og papir, plast og matavfall. - Vi sorterer søppel som aldri før. Renovasjonstjenesten her i landet er sikkert blant de mest velfungerende i verden. Søppel har til og med blitt en ettertraktet handelsvare!
- Så man skulle vel tro at ingenting - ikke en gang en liten bruskork, nå i dag fikk gå til spille i vårt opplyste og miljøfrelste land...?
Desverre er det ikke slik at gjenvinningsforkynnelse og gode kilopriser har gjort søppel til en sjeldenhet i norsk natur, og man trenger ikke reise lenger enn til Hvaler for å måtte ta et oppgjør med illusjonen om at vi seiler mot en renere fremtid.
Tjeld og strandkrabber vasser i søppel langs hele Norges kyst, og selv om mange engasjerte mennesker renrydder kilometer med strandlinje hvert eneste år, vil det alltid være like mye, eller mer der, neste vår...

I disse dager sorterer fagfolk ilanddrevet plastsøppel for harde livet, i et desperat forsøk på å lokalisere noen av de værste kildene til forsøplingen, og med et håp om å snu den tilsynelatende ustanselige opphopningen av samvittighetsløse synder, som tar stadig strammere kvelertak på havets sårbare samfunn.

NRK Østfold - Mer søppel langs kysten

Sånn kan det gå....
Indre Akershus Blad - Fylte Glomma med søppel

- og her er slik det ender...
Midway - trailer