Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

tirsdag 5. mars 2013

Gjenerobrer Akerøya med øks og ild

Siden den daglige gårdsdriften med årlige ryddesjauer og allstedsnærværende beitedyr opphørte på 1950-tallet, har eineren sneket seg inn fra alle kanter, og lagt seg i kvelende tepper over den ellers så skjøre og puslete vegetasjonen som gjennom tusener av år har tilpasset seg et beskjedent liv i det åpne og forblåste kystlandskapet.
Selv om sauene på Akerøya beiter ned gresset hver sommer, må det bestemt håndkraft og litt sunt bondevett til for å hamle opp med den altoverskyggende eineren og holde vegetasjonsbildet i hevd.
Gjennom de siste fem årene har Fylkesmannen i Østfold og Statens Naturoppsyn tatt nødvendige grep for å tilbakeføre landskapet til den standard våre forfedre satt - etter hvert som øyene steg opp av havet.

NRK Østfold - Fyrer opp for bedre beiter