I Lilleelv og i storebroren Mossefossen er denne problematikken svært aktuell for tiden, da dårlig oppsyn og mangelfullt vedlikehold av åleinstallasjoner i vassdraget påfører ålen store vansker med å ta seg opp, og komme videre til sine oppvekstområder i Vansjø.
Moss Avis - Fylkesmannen vil ha dugnad for å hjelpe truet ål i Mossefossen
Selv om problematikken angående ål og vannkraftverk har vært kjent i over hundre år, finnes fremdeles ingen god statistikk på dødlighetsprosenten i norske turbiner.
I NVEs rapport fra 2010: NVE - Ål og konsekvenser av vannkraftutbygging, er det tatt utgangspunkt i utenlandske undersøkelser, hvor det ved tre av fire kraftverk fremkommer at over 70% av den utvandrende ålen trekkes inn i kraftverket og gjennom turbinene. Her var andelen skadd eller drept fisk på mellom 6% og 100%, med et gjennomsnitt på 52%. Det er ingen grunn til å tro at dødligheten er særlig mindre her i Norge. I siste del av rapporten foreslås en rekke avbøtende tiltak, hvis enkelte kan se ut til å være svært effektive.
Pr. 2010 er ål registrert i 1788 innsjøer i Norge, hvorav 73 i Østfold. Halden er den kommunen med flest slike åleforekomster i landet, og Enningdalsvassdraget omtales spesielt på s. 66-68 i NVE-rapporten.
Av flere andre forverrende faktorer for bestanden, ser man en stadig økning av den Stillehavsopprinnelige parasitten svømmeblæremark, som i Norge første gang ble påvist i 2008 - i Enningdalselva, blant flere steder.
Artsdatabanken - Faktaark-Ål
Naturskyddsforeningen - Så vil vi rädda den akut hotade ålen