Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

søndag 10. mars 2013

Ålen når ikke lenger opp...

Den Europeiske ålebestanden er redusert med 99% i løpet av få tiår, og arten er følgelig oppført som "kritisk truet" på både norsk og svensk rødliste. Årsakene til nedgangen kan være mange og kunnskapen er mangelfull, men de tallene som har kommet opp til overflaten peker bestemt på vannkraftindustrien som en vesentlig syndebukk. Kraftverksinstallasjoner, tørrlegginger og demninger utgjør betydelige vandringssperringer for ål som går oppstrøms, mens de relativt få som klarer å forsere disse hindrene, ofte blir gjort til hakkemat av turbinbladene når de returnerer til havet for å gyte.

I Lilleelv og i storebroren Mossefossen er denne problematikken svært aktuell for tiden, da dårlig oppsyn og mangelfullt vedlikehold av åleinstallasjoner i vassdraget påfører ålen store vansker med å ta seg opp, og komme videre til sine oppvekstområder i Vansjø.
Moss Avis - Fylkesmannen vil ha dugnad for å hjelpe truet ål i Mossefossen

Selv om problematikken angående ål og vannkraftverk har vært kjent i over hundre år, finnes fremdeles ingen god statistikk på dødlighetsprosenten i norske turbiner.
I NVEs rapport fra 2010: NVE - Ål og konsekvenser av vannkraftutbygging, er det tatt utgangspunkt i utenlandske undersøkelser, hvor det ved tre av fire kraftverk fremkommer at over 70% av den utvandrende ålen trekkes inn i kraftverket og gjennom turbinene. Her var andelen skadd eller drept fisk på mellom 6% og 100%, med et gjennomsnitt på 52%. Det er ingen grunn til å tro at dødligheten er særlig mindre her i Norge. I siste del av rapporten foreslås en rekke avbøtende tiltak, hvis enkelte kan se ut til å være svært effektive.

Pr. 2010 er ål registrert i 1788 innsjøer i Norge, hvorav 73 i Østfold. Halden er den kommunen med flest slike åleforekomster i landet, og Enningdalsvassdraget omtales spesielt på s. 66-68 i NVE-rapporten.

Av flere andre forverrende faktorer for bestanden, ser man en stadig økning av den Stillehavsopprinnelige parasitten svømmeblæremark, som i Norge første gang ble påvist i 2008 - i Enningdalselva, blant flere steder.

Artsdatabanken - Faktaark-Ål

Naturskyddsforeningen - Så vil vi rädda den akut hotade ålen