Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

mandag 14. oktober 2013

Geithams på vei tilbake til Norge?

Etter et fravær på godt over 90 år har Europas største sosiale vepseart, siden 2007 blitt funnet ved flere tilfeller i Norge - senest  i et stuevindu i Halden for noen uker siden:
Halden Arbeiderblad - Europas største veps funnet i Halden

Arten, som inntil begynnelsen av 1900-tallet var påvist langs Østlandskysten ned til Risør og spredt nord til Gudbrandsdalen, var også lenge i tilbakegang i andre europeiske land, men har vist økende tendenser i senere tid. Geithams ble tatt bort fra den svenske rødlisten i år 2000, og i Danmark skal arten angivelig være relativt vanlig forekommende på steder med gunstige habitater. I Tyskland ble arten, som følge av en gallopperende habitatforringelse, fredet i 1987, og der vanker klekkelige bøter for den som bevisst ødelegger bol eller dreper individer. Det spekuleres i om arten forsvant fra Norge også på grunn av habitatmangel, eller om tilbakegangen hadde andre årsaker. Arten ser ut til å trives best i hule trær, men er ikke fremmed for å dele bolig med mennesker - hvilket er tilfelle i Trøgstad kommune, hvor en flittig gjeng nybyggere har etablert seg i et gammelt loft i de senere år.
NRK Østfold - Kjempeveps funnet i Trøgstad

Artsportalen - Geithams faktaark
Skrevet av B.F.