Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

tirsdag 8. oktober 2013

Anmelder renseanlegg for plasthjulutslipp

Det var sannsynligvis som følge av underdimensjoneringer, i Hogset renseanlegg i Sørum kommune, at hundretusenvis av såkalte biofilmbærere - små plastsylindre brukt til kloakkrensing - ble skylt ut i Glomma under en nedbørsflom i våres. Kort tid senere ble det gjort funn på Hvaler og flere steder i indre Oslofjord.
Som kjent er vannbåren plast et stort problem for sjøfugl, som gjerne forveksler avfallet med mat, og deretter lider under store fordøyelsesproblemer frem til de ofte dør av skadene. NRK Østfold - Tar livet av dyr og fugl

De ansamlinger av plastsylindre som ble oppdaget i løpet av de første dagene etter utslippet, ble tatt hånd om av den ansvarlige etaten, men å samle opp alle de sylindre som nå ligger spredt rundt i Oslofjorden er å anse som en umulig oppgave.

Nå har Norges Naturverforbund og Naturvernforbundet i Fet anmeldt Sørum kommunaltekninkk KF, og i tillegg krevd 70.000 kroner i erstattning for å finansiere en generell ryddeaksjon av plastavfall i Øyeren og deler av Glommavassdraget, som et kompenserende tiltak for å få holde den samlede plastavfallsmengden nede.
Indre Akershus Blad - Krever erstattning
Skrevet av B.F.