Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

mandag 25. februar 2013

Villsvin skutt i Eidsberg for første gang

Informasjonsfolder om villsvin
I Sverige anslås nå bestanden til å være på minst 100.000 dyr, og siden den første norske villsvinobservasjonen i nyere tid ble gjort - i Halden kommune i 1994 - har arten fått godt fotfeste også på vår side av grensen. I Aremark har man skutt flere titalls dyr siden 2006, og nå i helgen kunne altså felling også noteres i Eidsberg kommunes historiebøker.
Smaalenene - Historisk fulltreffer

Til tross for en noe utilsiktet gjeninnføring på 1970-tallet, har svenske myndigheter vedtatt arten som en naturlig del av sin fauna. Her i Norge betraktes den fremdeles som en fremmed art med risikovurdering "svært høy risiko", da med trikinsmittefare som et av hovedargumentene for å holde bestanden så lav som mulig.
Artsdatabanken - Faktaark om villsvin

Både blant jegere og naturvernere virker meningene delte, og etter vært som bestanden brer seg utover vil debattene følge hakk i hel.
Fredriksstad Blad - Vil ha villsvin i Norge