Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

lørdag 23. februar 2013

Skogflåttencefalitt påvist i Østfold

Den uvanlige virussykdommen skogflåttencefalitt har nå blitt dokumentert for første gang i vårt fylke.
Siden det første tilfellet, på Tromøy i Aust-Agder i 1997, er sykdommen påvist 54 ganger i Norge pr. 2010.
Viruset har angivelig en moderat forekomst i Sverige, men har økt kraftig lenger syd og øst i Europa i løpet av de siste tiårene.

Tidsskrift for Den norske legeforening - Sjeldent flåttvirus

Tidsskrift for Den norske legeforening - En tenåring med smerter, dobbeltsyn og ustø gange
 
Det er en kjent sak at den eksplosive økningen av skogflått vi har sett her til lands, i høy grad skyldes den gode tilgangen arten har på hjortevilt. De unaturlig høye bestandene av elg, rådyr og hjort skyldes en kombinasjon av unaturlig lave rovdyrbestander, samt særdeles lett tilgang på mat i form av ung løvskog - som i sin tur er en følge av det moderne skogbrukets flatehogstkultur. På flere øyer langs norskekysten med høye konsentrasjoner av flått - deriblant Rauer utenfor Onsøy i Fredrikstad kommune - har hjorteviltbestandene blitt utryddet, med den følge at dagens flåttforekomst er for nærmest ubetydelig å regne.

WWF - Rovdyr mot flått og hjortelusflue

NRK - Skal drepe flått over hele landet

NRK - Her blir flåtten drept av sopp

Sarpsborg Arbeiderblad - Flått følger rådyrbestanden

Aftenposten - Skyt hjorten og bli kvitt flåtten

Tønsbergs Blad - Setter inn sauer i kampen mot flått