Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

søndag 10. februar 2013

Hummeren stortrives på Kværnskjær!

Resultater av syv års studier basert på fire bevaringsområder for hummer i Skagerak (Risør havn, Flødevigen, Bolærne og Kværnskjær) viser at hummeren i de beskyttede områdene blir flere, og de blir også større enn i de ubeskyttede kontrollområdene ikke langt unna. Hummerfangstene i bevaringsområdene økte med hele 250% mot 90% i kontrollområdene, og gjennomsnittsstørrelsen på hummeren økte med 13% mot 2,6 % i kontrollområdene.
Bevaringsområdene ble opprettet i 2006 og prøvefiske ble utført i tre sesonger før vernet, og fire etter. Kontrollområdet knyttet til Kværnskjær ligger ved Vikertangen. Undersøkelsen viser også at noen hummer vandrer ut av bevaringsområdet og fanges andre steder. På sikt kan resultatet av slike områdebeskyttelser bli at større fangster andre steder oppveier tapet av fiskeplasser.

Forskning.no - Beskyttet hummer blir flere og større

The Royal Society - Lobster and cod benefit from small-scale northern marine protected areas

Göteborgs Universitet - Marina skyddsområden bra för hummern