Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

søndag 27. januar 2013

Wilses prakthage skal gjenoppstå




Foto: Jon Suul/Norsk Kulturminnefond


I 1768 kom den 33 år gamle danskfødte Jacob Nicolaj Wilse til Norge for å tiltre som sogneprest i Spydeberg Præstegield. Med sine mangfoldige kunnskaper innen flere naturvitenskaplige disipliner, bidro han, både lokalt og internasjonalt, med en rekke betydningsfulle publikasjoner om flora, fauna, topografi og meteorologi. Under sin tid på Spydeberg Prestegård konstruerte han også en prektig formalhage, der han høstet både kunnskap og føde av naturens mangfold.
Siftelsen Spydeberg Prestegård har nå mottat 500.000 kroner fra Sparebankstiftelsen DNB NOR, som skal brukes i arbeidet med å reetablere Wilses gamle hage. Håpet er at anlegget skal stå ferdig i august 2014.

Smaalenene.no - 500.000 til Wilses hage

Bilder og tegninger av hagen

Stiftelsen Spydeberg Prestegård

Physisk, oeconomisk og statistisk Beskrivelse over Spydeberg Præstegield

Store Norske Leksikon - Jacob Nicolaj Wilse