Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

onsdag 23. januar 2013

Flere gauper kan bli skutt

Mellom 1. februar og 31. mars kan hele 134 gauper miste livet her i landet. Dette er en økning fra fjorårets kvote, som var på 118 dyr. I regionen Oslo/Akershus/Østfold er det åpnet for felling av 6 individer.
Norge hadde på denne tiden i fjor en estimert gaupebestand på rundt 400 dyr.

NRK Østfold - Øker kvoten for gaupejakta
Rovdata - Bestandsstatus for gaupe

Verdt å merke seg i omtalen på rovdatas side, er at det i perioden 1856 til 1880 i snitt ble felt 127 gauper årlig, (altså noen færre dyr enn årets kvote) med en sterkt redusert bestand som konsekvens.

Sammenlignet med Sverige og Finland, har Norge en påfallende lav gaupebestand, og til tross for at fagmiljøene anser bestanden som ikke livskraftig, og følgelig har kategorisert arten som sårbar (VU) i den norske rødlisten, anes ingen signaler fra myndighetene om økte bestandsmål i nærmeste fremtid.
Svenske mydigheter, med sin estimerte bestand på mellom 1500 og 2000 dyr, har vedtatt et nasjonalt bestandsmål på 300 ynglinger pr. år., mens vårt stortings samlede bestandsmål til sammenligning lyder på ynkelige 65 årlige ynglinger.

Naturvårdsverket - Lodjursjakt