Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

fredag 4. april 2014

Uerstattlige eiker ubønnhørlig fjernet fra kirketrappen

Innhul eik     Illustrasjonsfoto: Bjørn Frostad
To eldgamle og innhule eiker ved Tomb kirke ble i fjor høst ofre for økologisk ignoranse, da Råde kommunes skogbrukssjef ga menighetsrådet sin uvilkårlige vesignelse til felling, med grunnlag i "plassering og estetikk". Angivelig skal menighetsrådet ha uttrykt bekymring for at trærne skulle gå over ende og skade kirkebygningen. Dog, med sin lave høyde og størstedelen av tonnasjen konsentrert like over bakken, var disse to, av alle eikene rundt kirken, sannsynligvis de minst tilbøyelige trærne til å bli utsatt for vindfelling.
Nå får både kommunen og menighetsrådet sine synderegistre påskrevet av Fylkesmannen for alvorlig brudd på naturmangfoldloven.

Moss Avis - Kommunen rev trær ulovlig

Fylkesmannen i Østfold - Lovstridig fjerning av gamle eiker ved Tomb kirke

Les mer om verdien av gamle innhule eiker her:
Miljødirektoratet - Hule eiker - en utvalgt naturtype
Skrevet av B.F.