Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

lørdag 8. mars 2014

Gamle eiker - hva skal vi med dem?


Før menneskene på våre breddegrader fikk øynene opp for jordbruk, var det eikene som satt agenda for livsbetingelsene langs store deler av den norske sørlandskysten. Tette eikeskoger dekket deler av landskapet, og eldgamle trær på 5-6 meter i omkrets var nok et ganske vanlig innslag i disse skogene.

Gjennom millioner av år har tusenvis av andre arter nytt godt av det stabile livsmiljøet disse trærene kan tilby, og mange hundre av dem har tilpasset seg et liv kun i gamle og innhule eiketrær.
Dog, etter noen få tusen år med menneskelige herjinger er bare fragmenter igjen av de gamle eikeskogene.
I Østfold i dag finner vi stort sett bare enkelttrær hist og her, og det er gjerne flere kilometer mellom de grove innhule gubbene. - For biller og soppsporer med eikeavhengighet er det vanskelige tider, og mange av artene har nå havnet i den norske rødlisten.

Innhul eik i Fredrikstad   Foto: Bjørn Frostad
Det pågår for tiden registreringsarbeid i mange kommuner for å kartlegge de restene som er igjen, slik at flest mulige trær skal få stå i fred fra ytterligere inngrep.

Naturvernforbundet i Halden ønsker å sette fokus på temaet, og har invitert Geir Hardeng fra Fylkesmannens Miljøvernavdeling til å snakke om de gamle eikenes viktighet for det biologiske mangfoldet, og problematikken rundt bevaringen av dem.

Alle interesserte er hjertlig velkommen til foredraget som holdes i Café Spisekroken i Borgermestergården, Svenskegata 2 i Halden,  
tirsdag 11.mars kl.19:00-21:00.
Invitasjonen finner du her.

Vel møtt!



Skrevet av B.F.