Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

onsdag 15. januar 2014

Vindkraft-nytt - Januar 2014

Marker
Til tross for nei fra kommunestyret og stor motstand fra øvrige hold har NVE gitt energigiganten E.On konsesjon til å sette opp vindturbiner på Høgås og Joarknatten i Marker kommune. Det er aldri tidligere gitt konsesjon til å bygge vindkraftverk mot et kommunestyres vilje i Norge, og at det skjer nå, under en regjering hvis fanesak er "mer makt til lokaldemokratiet", er betimelig å stille spørsmål ved. Det er også uhyre betenkelig at flere høringsuttalelser som påpekte konsekvensutredningens betydelige mangler, og krevde ytterrligere undersøkelser - blant annet av biologisk mangfold, ikke ble tatt til følge.
NRK Østfold - Vindkraft-ja i Ørje

E.ON Wind Norway fikk medhold av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Kjersti Nythe Nilsen (Ap) er svært overrasket over at staten sier ja når kommunestyret sa nei.

Aremark
Aremark Vindpark A/S har lagt fram en revidert og redusert plan for olje- og energidepartementet i forbindelse med ankebehandlingen av NVEs avslag på konsesjonssøknaden.

Nå har stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) tatt initiativ til et møte med departementet.

Arbeiderpartiets Stein-Erik Lauvås mener Høyre bryter sitt eget løfte om mer makt til lokaldemokratiet i vindkraftsaken.

Flertallet i Aremark kommunestyre som sa nei til det planlagte vindkraftprosjektet i Vestfjella, ønsker nå å møte miljøvernministeren.

Danserfjella
Naturvernforbundet i Østfold fraråder at det settes opp to høye master i Danserfjella, slik kraftselskapet E.on vil.