Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

tirsdag 21. januar 2014

Truet plante får genetisk bistand fra Sverige

Den nå utryddede planten ved Årefjorden
Skjermplanten strandtorn Eryngium maritimum har gjennom tusenvis av år forsvart seg utmerket godt mot firbeinte vegetarianere ved hjelp av sine sylvasse bladspisser, og sågar fått nyte et fredelig liv på solfylte strender i hele Europa. I de tobeinte pattedyrenes storhetstid, har dog denne geniale forsvarsmekanismen gått hen til å bli plantens bane, da den har blitt gjenstand for irritasjon hos fordringsfulle badegjester gjennom de siste hundrede årene, som i tur og orden har røsket plantene opp med roten for å sikre sine egne forlystelsebehov.
Etter at Statnett for to og et halvt år siden på skjødesløst vis begravet forekomsten ved Årefjorden i Rygge: NRK Østfold - Staten fredet mens Statnett begravde, fantes det kun to usle strandtorn-planter igjen i hele Oslofjorden.
I desperat forsøk på å bevare denne arten på våre strender, har det blitt dyrket frem nye planter av frø fra den ene gjenværende forekomsten, som er lokalisert på Oven i Råde. Men selv om mange av dem skulle overleve en utplanting i det fri, vil deres etterkommere muligens være dårlig stilt for å føre arten videre, på grunn av sin snevre genetiske variasjon.

Nytt håp er nå imidlertid sådd, idet svenske og norske naturforvaltnings-
myndigheter har gitt tillatelse til å hente frø fra den livskraftige bestanden på Nord-Koster i Bohuslän, som sammen med våre planter skal skape et bærekraftig genetisk mangfold for artens fremtid i Oslofjorden.
NRK Østfold - Truet art for hjelp fra Koster
NRK Østfold - Strandtorn reddet av svenske frø

For øvrig i Norge er planten i sterk tilbakegang, og finnes kun spredt langs Telemarkskysten samt på Lista og Jæren. På de to sistnevnte lokaliteter er det heller gjengroing, enn badegjester, som truer artens eksistens.

Les mer om strandtorn her: Artsdatabanken - Strandtorn
Skrevet av B.F.