Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

fredag 10. mai 2013

Se opp for asiatiske svartstruper!

Asiasvartstrupen fra Akerøya i 2010.       Foto:Asgeir Larsen
Siden den første norske oppdagelesen på Utsira i Rogaland oktober 1975, er det gjort godt over 60 funn av "østlig svartstrupe" i Norge. Disse fuglene, som tidligere ble ansett for å være en rase av svartstrupe, da med den vitenskapelige betegnelsen Saxicola torquata maura, regnes i dag som en egen art, hvis rette navn er asiasvartstrupe Saxicola maurus.
Som for andre østlige rarieteter, er overvekten av funnmassen i Norge tillagt høsten også hos denne arten. Fra våren foreligger kun 9 funn, hvorav alle unntatt ett stammer fra mai.
For Østfolds vedkommende er arten funnet to ganger - begge i mai, og i dag er det nøyaktig 20 år siden det første av dem ble gjort, på Tisler i Hvaler kommune.
En velskrevet jubileumsartikkel er følgelig publisert i denne anledningen:
Geir Mobakken - Asiasvartstrupe på Tisler i 1993: en ny art for Østfold

Hele 17 år skulle gå før neste Østfold-funn, da en flott voksen hann ble fanget på Akerøya 23.05.2010.
På "Rapportsystemet for fugler" finnes en fullstendig opplisting på norske forekomster, med flere illustrerende bilder som viser viktige kjennetegn for feltbestemmelse av arten.
Artsobservasjoner.no - Oversikt på norske funn av asiasvartstrupe

Til sammenlikning er det gjort 21 funn av "vanlig" svartstrupe Saxicola torquata i Østfold, hvor hovedtyngden av forekomsten er tillagt våren, dog gjerne ganske tidlig, og kun ett funn av denne arten er gjort i mai.
Artsobservasjoner.no - Oversikt på funn av svartstrupe fra Østfold
Skrevet av B.F.