Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

fredag 27. november 2015

Velkommen til et eksotisk fugleforedrag!

Dvergbieter Merops pusillus Foto:G.Stenmark
Geir Stenmark er utdannet biolog, og er til vanlig å finne som lærer ved Kirkeparken videregående skole i Moss. Han har foretatt mange reiser med fotoutstyr i bagasjen, og etter slike reiser hatt utstillinger med naturfotografier av høy klasse.

Tirsdag 1. desember kommer Stenmark til julemøtet i Moss og Omegn fugleforening for å vise bilder og holde et foredrag med tittelen
«Natur og landskap i Namibia og Botswana».


Sted og tidspunkt: Hoppern skole, Jeløy, Moss,
tirsdag 1. desember kl. 18:30


Det blir en enkel bevertning!
Ørkenlandskap i Namibia              Foto: G.Stenmark

tirsdag 8. september 2015

Bli med på sjøfugltur til Ytre Hvaler!

Krykkje Rissa tridactyla                      Foto: Tommy Andersen
Søndag 13.09. arrangerer Norsk Ornitologisk Forening avdeling Østfold nok en gang sin årlige fugleekspedisjon til de aller ytterste skjær og øyer i vår del av Oslofjorden, og fremdeles er det noen ledige plasser på båten!
Foruten betydelige mengder av ærfugl, er det ved Torbjørnskjær-Heia og havområdene rundt, gode sjanser for å se arter som toppskarv, havelle og teist - og med litt vind i seilene kan det vanke flotte observasjoner av både krykkje og havsule, eller enda mer eksotiske gjester – slik som havliren som ble sett i området, på bare 30 meters hold! - for litt over en uke siden.
Selarten steinkobbe kan man også regne med å få stifte godt bekjentskap med.
Det svært populære arrangementet har en øvre begrensning på 48 deltagere, påmelding er påkrevd og deltagelse koster 100,- kroner.  

Fergen "Olava" kjører oss ut fra Skjærhalden kl.09:00, og returnerer ca. kl. 12:00.
Turen utlyses med værforbehold, og en eventuell avlysning vil bli annonsert her på Naturnytt Østfold dagen i forveien.

Kontaktperson for påmelding: Øivind lågbu - tlf.: 99 48 64 30 
 Skrevet av B.F.

søndag 9. august 2015

Bli med på fugletur til Kurefjorden!

Grønnstilker Tringa glareola                                 Foto: Tommy A. Andersen
Høsten står for døren, og alle de fuglene som i sommer har vært på hekkebesøk her i nord, samt alle deres nylig flygedyktige unger, er nå i full gang med å sette kursen mot sydligere breddegrader. Underveis på sin ferd er de fleste nødt til å foreta flere lengre eller kortere stopp for å innta det nødvendige påfyll av energi som den lange reisen krever. For de fleste spurvefugler er det mat å finne både her og der, men for ande- og vadefugler er det helt påkrevd å finne en næringsrik våtmark med god tilgang på egnet føde.
Kurefjorden, på grensen mellom Råde og Rygge, er en våtmark av internasjonal verdi, der tusenvis av våtmarksfugl raster hver høst for å fylle opp sine fettreserver.

Torsdag 13. august har du mulighet til å stifte nærmere bekjentskap med dette verdifulle naturområdet og alle de fascinerende fuglene som finnes der. Kom til Kureskjæret i Rygge kl 18:00, og du vil bli møtt av ekspertise fra Norsk Ornitologisk Forening, som villig viser frem stedets mangfold av fuglearter gjennom kraftige teleskop.

Alle naturinteresserte er hjertlig velkommne!

Kontaktperson: Øivind Lågbu - tlf.: 99 48 64 30

mandag 1. juni 2015

Bli med på Humlekurs!

                                                            Foto: Kjetil Johannessen
Humler er i vinden for tiden, og i samarbeid med foreningen La humla suse arrangerer Oslofjordens Friluftsråd nå kurs i hvordan man skal få humlene til å trives best mulig i kulturlandskapet.

Kurset, som holdes på Jeløya tirsdag 9. juni, har fremdeles noen få plasser igjen og koster kr. 300,-.
Påmelding må gjøres til oslofjf@online.no
innen torsdag  4. juni.
Se denne lenken for ytterligere informasjon:
OF - Humlekurs

Øvrige kurs i regi av OF finner du her: Kulturlandskapsskolen 2015
Skrevet av B.F.

onsdag 27. mai 2015

Velkommen til Fuglenes Dag!

Horndykker                                         Foto: Per-Arne Johansen
Førstkommende søndag, 31.mai, har du en unik mulighet til å stifte nærmere bekjentskap med vår lokale fuglefauna! Da arrangerer nemlig Norsk Ornitologisk Forening Fuglenes Dag, og lokallag og fylkeslag over hele landet inviterer publikum ut på fuglekikketur.
Her i Østfold er det Narnteskogen og Sorgenfrigropas rike fugleliv som skal i kikkerten. Arrangementet starter klokken 11:00 med en fuglesangvandring gjennom den praktfulle edelløvskogen langs Glomma, og vi beveger oss deretter opp til Sorgenfridammen hvor toppender og horndykkere og mange andre spennende arter viser seg villig frem. Foreningens medlemmer stiller med kraftige teleskop, som vil være tilgjengelige for alle skuelystne. Ringmerking av småfugler står også på programmet for dagen.

Både fugler og fuglefolk ønsker deg hjertelig velkommen!

Kart over området, med parkeringshenvisning.
(Klikk på makørene for informasjon)

fredag 24. april 2015

Bli med på sjøfugltur til Ytre Hvaler!

Teist hekker på Heia                             Foto: Tommy Andersen
Søndag 10.mai arrangerer Norsk Ornitologisk Forening avdeling Østfold sin årlige vårtur til fylkets aller ytterste utposter. Fergen "Olava" kaster loss fra Skjærhalden kl.09:00 og setter kursen mot Torbjørnskjær og Heia, hvor vi foruten velkjente arter som ærfugl, tjeld og svartand vil komme tett innpå en av Østfolds to eksklusive hekkekolonier av alkefuglen teist.
Toppskarv er en annen lettere eksotisk art som kan påtreffes her ute. I tillegg nyter mange steinkobber gjerne den fredlige tilværelsen på skjærene i området.

Det svært populære arrangementet har en øvre begrensning på 48 deltagere, påmelding er påkrevd og deltagelse koster kr. 100,-.
Vi er tilbake ved Skjærhalden ca. kl.12:00.
Send henvendelse om påmelding innen 1.mai til Øivind Lågbu på laagbu@online.no

Turen utlyses med visse værforbehold.
Skrevet av B.F.

søndag 8. mars 2015

Bli med på uglelytting!

File:Strix aluco 3 (Martin Mecnarowski).jpg
Foto:Martin Mecnarowski/Wikimedia Commons
Onsdag 18. mars arrangerer Naturvernforbundet i Sarpsborg en spennende lyttejakt etter nattens flygende jegere!
Så lenge været er gunstig er her gode muligheter for både kattugle, perleugle og spurveugle!
Turen, som varer i ca. to timer, går rundt Isesjø og ender ved Fjell gård – der det blir muligheter for å grille.

Møt opp ved Østfoldmeieriet kl. 19:00 for en uforglemmelig naturopplevelse i den tidlige vårnatten!

Din ugleguide for kvelden er Knut Tronsen - tlf.: 90 64 40 92


Vel møtt!


onsdag 4. mars 2015

Ulovlig hogst i naturreservat

Til tross for tydelig skilting og klare grensemerker hender det dessverre fra tid til annen at enkelte tar seg til rette i områder som er fredet for hogst og andre inngrep. Denne gangen er det en del av skogen i Lysakermoa naturreservat som har blitt offer for noens tilsynelatende likegyldighet.
Statens Naturoppsyn følger opp saken, der grunneier fraskriver seg en hver befattning med hogsten.

Smaalenenes Avis - Ulovlig hogst i vernet område



Naturnytt Østfold - Naturvernområder i Østfold
Skrevet av B.F.

søndag 1. mars 2015

Kom på eksotisk foredrag om fugler i Ecuador!

Andesklippehane Rupicola peruvianus    Foto: Morten Winther Dahl
Mossingen Morten Winther Dahl har gjennom årene løftet kikkerten mot mange deler av verden, og har nå etter hvert blitt svært godt kjent med den mangfoldige fuglefaunaen på det amerikanske kontinent.
Hans seneste reise gikk til Ecuador, der han i løpet av 12 dager greide å få med seg 365 av de ca. 1650 artene som er registrert i landet.

Førstkommende tirsdag, 3. mars, deler han sine opplevelser fra dette eksotiske reisemålet, når Moss og omegn lokallag avholder sitt månedlige medlemsmøte på Hoppern skole.

Møtet starter kl. 18:30,
og alle fugleinteresserte er hjertlig velkomne!
Skrevet av B.F.

torsdag 5. februar 2015

Kom på ørnesafari i Berbydalen!

Havørn                                                    Foto: Torsten Källqvist
Førstkommende søndag 8. februar arrangerer Halden lokallag av Norsk Ornitologisk Forening en guidet ekskursjon til Berby innerst i Iddefjorden i Halden kommune. Området har i årenes løp blitt velkjent for sine overvintrende ørner, og mange fugleinteresserte valfarter til stedet på denne årstiden, i håp om å komme på nært hold av disse mektige fuglene.
Man kan selvsagt ikke gi noen ørnegaranti, men flere ørner har vist seg villig frem i området gjennom vinteren, og senest i går ble begge våre ørnearter meldt inn til artsobservasjoner.no fra Berby-området.

I tillegg til at flere vanlige vinterskogsarter vil holde oss med selskap under utflukten, er det også gode muligheter for å oppleve sangsvane, fossekall, ravn og laksand på nært hold i dette området.
Meld deg på til vår svært erfarne turleder og kjentmann Stein Bukholm innen lørdag for nærmere informasjon om parkering og annet.
Denne turen er også annonsert i foreningens program som finnes på høyre side i denne bloggen.

Vel møtt!
 Skrevet av B.F.

søndag 1. februar 2015

Bli med på fugleturer og fuglemøter i 2015!

Årets tur- og møteprogram er nå lagt ut, her på Naturnytt Østfold!

Det er store muligheter for å stifte nærmere bekjentskap med
sivhauken under flere av årets turer.       Foto: Tommy Andersen
Her finnes mange gode muligheter til å bli med noen av Østfolds beste fuglekjennere til flere av fylkets mest fuglerike lokaliteter!
Først ut er Halden lokallags vintertur til Berby, der det på denne tiden av året er gode sjanser for å se både havørn og kongeørn!
Tradisjonen tro går traneturen til Hornborgasjön i april, og som alltid er de populære sjøfuglturene i mai og september satt opp på programmet.
9. juni kan du holde av til nattsangerkonsert.
Årets langtur går til Tåkern i Östergötland, som med sin bestandstetthet og sitt artsmangfold hevder seg helt i toppsjiktet blant europeiske fuglesjøer.
Du må heller ikke gå glipp av turene til våre egne våtmarker, til Hæravassdraget og Kurefjorden, og ikke minst oppfordrer vi til oppmøte på Fuglenes Dag, 31. mai, som arrangeres i det utbyggingstruede Sorgenfri-området i Fredrikstad.

Vel så verdifult kan det være å treffes på innendørs arena, og i programmet finner du alle møtedatoer for lokallagene i Fredrikstad og Moss, der det finnes spennende foredrag å ta med seg samt anledning til å bli bedre kjent med andre fuglefolk i miljøet.
Hjertlig velkommen er alle også til fylkeslagets årsmøte 10. mars.

Som alltid er samtlige arrangementer åpne for alle interesserte!

Med ønsker om et eventyrlig og opplevelsesrikt fugleår!

Hilsen fra

Norsk Ornitologisk Forening
avdeling Østfold


(Programmet er tilgjengelig under kategorien "Sider" i bloggens høyre flanke gjennom hele året).