Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

søndag 30. november 2014

Kom på førjulsforedrag om fugler i Kenya!

Svartbuktrappe Lissotis melanogaster          Foto: Øivind Lågbu
Moss og Omegn Lokallag av Norsk Ornitologisk Forening holder sitt siste møte for året førskommende tirsdag  
2. desember, og i den forbindelse vil Øivind Lågbu vise eksotiske fuglebilder fra sin Kenya-tur i 2011.

Vi lover ekstra god stemning i lokalet, og serverer selvsagt kaffe og kaker!

Møtet holdes som vanlig på Hoppern skole,
og starter kl. 18:30.

Vel møtt!


lørdag 15. november 2014

Blant knorteknisper og kakkofævl

Alt fra Himmelhest til Grøftefaen har enkeltbekkasinen måttet tåle
å bli kalt her i Østfold.                          Foto: Tommy A. Andersen
Siden guttedagene har Geir Hardeng samlet viktig og verdifull informasjon om Østfoldnaturen, og skapt en kunnskapsbank som i stor grad har kommet oss andre tilgode, både i form av nedskrevet naturhistorie og gjennom opprettelse av naturreservater.
Underveis i sin søken etter lokale og regionale naturverdier har han også passet på å samle kuriose navn på fugler og andre dyr, og i uken som gikk presenterte han et utvalg av disse artighetene for fylkets radiolyttere.

NRK Østfold - Kjente arter du ikke har hørt om

Alle lokale fuglenavn som Hardeng hadde samlet frem til 1999 ble publisert som en oversikt i tidsskrifet Natur i Østfold i 1999 (hefte nr.2 s.111-121). Artikkelen er å finne via pekeren "Publikasjoner fra Østfold-Naturen" i høyre kolonne i denne bloggen.

Lokale dyrenavn er også viet et avsnitt i boken "Østfolds Naturarv", ASK forlag 2006 (utsolgt fra forlaget).

mandag 10. november 2014

Utrydningstruede arter? - Her!? - I Østfold!!??

Strandtorn finnes nå bare to steder i Østfold
De fleste har nok fått med seg at en mengde av verdens plante- dyre- og sopparter nå er sterkt truet, og at det hvert eneste år forsvinner tusenvis av arter for alltid, særlig på grunn av den stadig mer intensive rovhugsten som foregår i verdens regnskoger, mange av dem uten at noe menneske engang har rukket å registrere deres eksistens...

Men her, i Norge, i vår friske og sunne natur, er det vel neppe noe grunn til å være urolig - eller...?
Fakta er at av de ca 41.000 arter som var kjent i Norge pr. 2010 er hele 2398 regnet som truet. Ytterligere 2201 arter balanserer på terskelen til Limboland. Mange av disse var ganske vanlige å finne hos oss for bare 100 år siden, men på grunn av menneskers "behov" for utfoldelse ved stadig økt utbygging, samt andre aktiviteter som endrer artenes livsmiljøer, har mange av disse artene nå bare noen små og få steder hvor de fremdeles kan søke tilflukt.

I kveld, i form av ord og bilder, har du muligheten til å få oppleve noen av disse vakre og sjeldne artene, når den annerkjente biologen Jan Ingar Båtvik holder foredrag om Østfolds rødlistede karplanter.

Vel møtt til Litteraturhuset i Fredrikstad i kveld kl. 19:00.

Litteraturhuset - Rødlistede karplanter i Østfold