Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

fredag 28. mars 2014

Fra Moss til Madeira

Madeiras egne bokfink ssp. maderensis      Foto: Dan Bendixen
Ta plass når Dan Bendixen tar oss med på sine vinger gjennom øyriket Madeira førstkommende tirsdag, 1.april. Kåseriet byr på innblikk i både kulturen og naturen på øyene Madeira og Porto Santo, selvsagt med særlig fokus på fuglelivet med sine eksklusive endemer og særegne varisjoner av familiære arter.

Dørene åpnes 18:30, og stedet er Hoppern skole på Jeløy i Moss.

Vel møtt!


 Skrevet av B.F.

fredag 21. mars 2014

Velkommen til Østfold Botaniske Forenings årsmøte!

 Svalbardvalmue Papaver dahlianum     Foto: Egil Michaelsen
Østfold Botaniske Forening ønsker alle botanikkinteresserte hjertlig velkommen
til sitt årsmøte tirsdag 25.mars.

Etter saksgjennomgangen byr Egil Michaelsen oss på forlokkende smakebiter av Svalbards flora, fauna og landskap med sine utsøkte fotografier.


Møtet holdes i Eldrebølgens lokaler i Råde og starter kl.19:00.

Vel møtt!

fredag 14. mars 2014

Bli med på tranetur til Hornborgasjön!

Traner                                                            Foto: Arild Hansen
Markene rundt Hornborgasjön i Västra Götaland er kjent for sine enorme flokker av rastende traner under både vår- og høsttrekket, og i månedsskiftet mars/april blir det hvert år gjort daglige registreringer av mange tusen individer i området. Rekorden, satt 3.april 2012, er på hele 26500 fugler!
NOF avdeling Østfold og DNT Nedre Glomma har i en årrekke arrangert dagsturer til dette unike stedet, og i år er turen lagt til Lørdag 5.april. Denne begivenheten har alltid vært svært populær, og i skrivende stund er det for årets tur bare 10 ledige plasser igjen i bussen.
I tillegg til å få med seg den berømte tranedansen, vil deltagerne også få besøke informasjonssenteret på Fågeludden, samt få innblikk i geologien og historien i denne delen av Sverige.

Avreise fra Fredrikstad sentrum, ved den nå nedlagte Esso-stasjonen (tidligere Esso-Taverna) kl. 08:00, og fra Solbergtårnet kl. 08:15. Reisen tar ca. 3 timer hver vei, og vi er tilbake i Fredrikstad ca. kl. 21:00.

For å sikre plass er påmelding påkrevd. Send en e-post til Øivind Lågbu på laagbu@online.no

Prisen blir omtrent kr. 250,- avhengig av hvor mange som melder seg på. Avgiften betales på bussen.

Skrevet av B.F.

lørdag 8. mars 2014

Gamle eiker - hva skal vi med dem?


Før menneskene på våre breddegrader fikk øynene opp for jordbruk, var det eikene som satt agenda for livsbetingelsene langs store deler av den norske sørlandskysten. Tette eikeskoger dekket deler av landskapet, og eldgamle trær på 5-6 meter i omkrets var nok et ganske vanlig innslag i disse skogene.

Gjennom millioner av år har tusenvis av andre arter nytt godt av det stabile livsmiljøet disse trærene kan tilby, og mange hundre av dem har tilpasset seg et liv kun i gamle og innhule eiketrær.
Dog, etter noen få tusen år med menneskelige herjinger er bare fragmenter igjen av de gamle eikeskogene.
I Østfold i dag finner vi stort sett bare enkelttrær hist og her, og det er gjerne flere kilometer mellom de grove innhule gubbene. - For biller og soppsporer med eikeavhengighet er det vanskelige tider, og mange av artene har nå havnet i den norske rødlisten.

Innhul eik i Fredrikstad   Foto: Bjørn Frostad
Det pågår for tiden registreringsarbeid i mange kommuner for å kartlegge de restene som er igjen, slik at flest mulige trær skal få stå i fred fra ytterligere inngrep.

Naturvernforbundet i Halden ønsker å sette fokus på temaet, og har invitert Geir Hardeng fra Fylkesmannens Miljøvernavdeling til å snakke om de gamle eikenes viktighet for det biologiske mangfoldet, og problematikken rundt bevaringen av dem.

Alle interesserte er hjertlig velkommen til foredraget som holdes i Café Spisekroken i Borgermestergården, Svenskegata 2 i Halden,  
tirsdag 11.mars kl.19:00-21:00.
Invitasjonen finner du her.

Vel møtt!



Skrevet av B.F.

tirsdag 4. mars 2014

Velkommen til NOF Østfolds årsmøte 2014!

Fylkesavdelingen av Norsk Ornitologisk Forening inviterer alle fugleinteresserte til sitt årsmøte onsdag 12.mars. Etter saksgjennomgangen vil Ole Jørgen Hanssen gi oss et interessant innblikk i bestandsutviklingen hos flere ugle- og dagrovfuglarter i Nedre Glomma-regionen i de senere år.

Møtet holdes i Bøndernes Hus i Råde og starter kl. 18:30. Enkel servering.

Vel møtt!

søndag 2. mars 2014

Få med deg et førsteklasses foredrag om fiskeørn!

I lang tid har den svært allsidige biologen Rune Aae og den høyt annerkjente naturfotografen Jørn Bøhmer Olsen, på hvert sin kant, og på hvert sitt vis, jobbet med å utforske fiskeørnens gåtefulle levesett. Førstkommende tirsdag, 4.mars, kommer de sammen for å dele med seg den kunnskapen og den unike innsikten de har opparbeidet gjennom kikkert, satelittsignaler og telelobjektiver over mange år.

Både fugle- og naturfotointeresserte vil kunne glede seg over dette foredraget, som i tillegg til å avdekke ny kunnskap om fiskeørnens biologi, byr på et visuelt innblikk i artens levevis som få har opplevd maken til.

Foredraget holdes på Hoppern skole på Jeløy i Moss kommune, i regi av Moss og Omegn Ornitologiske Forening. Dørene åpnes 18:30.

Vel møtt!

Skrevet av B.F.