Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

tirsdag 9. desember 2014

Kom på fuglejulemøte i Gamlebyen!

Japanerle Motacilla grandis                        Foto: Håkon Vindenes
Tradisjonen tro ringer NOF Østfold inn til førjulsavslutning, førstkommende torsdag 11.desember. Det blir varm og god julestemning med både gløgg og julegrøt, og hele to førsteklasses foredrag, fra to av foreningens mange bereiste skikkelser!

Foreningens leder, Øivind Lågbu, vil ta oss med på en reise gjennom broderlandets mange naturperler, mens Håkon Vindenes fra Moss, byr på eksotiske fugleopplevelser fra sine turer til Japan.

Møtet holdes som vanlig i Dunkejongården
i Gamle Fredrikstad.
Dørene åpner kl: 18:30, og alle fugleinteresserte - medlem eller ei - er hjertlig velkomne!

Skrevet av B.F.

søndag 30. november 2014

Kom på førjulsforedrag om fugler i Kenya!

Svartbuktrappe Lissotis melanogaster          Foto: Øivind Lågbu
Moss og Omegn Lokallag av Norsk Ornitologisk Forening holder sitt siste møte for året førskommende tirsdag  
2. desember, og i den forbindelse vil Øivind Lågbu vise eksotiske fuglebilder fra sin Kenya-tur i 2011.

Vi lover ekstra god stemning i lokalet, og serverer selvsagt kaffe og kaker!

Møtet holdes som vanlig på Hoppern skole,
og starter kl. 18:30.

Vel møtt!


lørdag 15. november 2014

Blant knorteknisper og kakkofævl

Alt fra Himmelhest til Grøftefaen har enkeltbekkasinen måttet tåle
å bli kalt her i Østfold.                          Foto: Tommy A. Andersen
Siden guttedagene har Geir Hardeng samlet viktig og verdifull informasjon om Østfoldnaturen, og skapt en kunnskapsbank som i stor grad har kommet oss andre tilgode, både i form av nedskrevet naturhistorie og gjennom opprettelse av naturreservater.
Underveis i sin søken etter lokale og regionale naturverdier har han også passet på å samle kuriose navn på fugler og andre dyr, og i uken som gikk presenterte han et utvalg av disse artighetene for fylkets radiolyttere.

NRK Østfold - Kjente arter du ikke har hørt om

Alle lokale fuglenavn som Hardeng hadde samlet frem til 1999 ble publisert som en oversikt i tidsskrifet Natur i Østfold i 1999 (hefte nr.2 s.111-121). Artikkelen er å finne via pekeren "Publikasjoner fra Østfold-Naturen" i høyre kolonne i denne bloggen.

Lokale dyrenavn er også viet et avsnitt i boken "Østfolds Naturarv", ASK forlag 2006 (utsolgt fra forlaget).

mandag 10. november 2014

Utrydningstruede arter? - Her!? - I Østfold!!??

Strandtorn finnes nå bare to steder i Østfold
De fleste har nok fått med seg at en mengde av verdens plante- dyre- og sopparter nå er sterkt truet, og at det hvert eneste år forsvinner tusenvis av arter for alltid, særlig på grunn av den stadig mer intensive rovhugsten som foregår i verdens regnskoger, mange av dem uten at noe menneske engang har rukket å registrere deres eksistens...

Men her, i Norge, i vår friske og sunne natur, er det vel neppe noe grunn til å være urolig - eller...?
Fakta er at av de ca 41.000 arter som var kjent i Norge pr. 2010 er hele 2398 regnet som truet. Ytterligere 2201 arter balanserer på terskelen til Limboland. Mange av disse var ganske vanlige å finne hos oss for bare 100 år siden, men på grunn av menneskers "behov" for utfoldelse ved stadig økt utbygging, samt andre aktiviteter som endrer artenes livsmiljøer, har mange av disse artene nå bare noen små og få steder hvor de fremdeles kan søke tilflukt.

I kveld, i form av ord og bilder, har du muligheten til å få oppleve noen av disse vakre og sjeldne artene, når den annerkjente biologen Jan Ingar Båtvik holder foredrag om Østfolds rødlistede karplanter.

Vel møtt til Litteraturhuset i Fredrikstad i kveld kl. 19:00.

Litteraturhuset - Rødlistede karplanter i Østfold

torsdag 21. august 2014

Bli med på sjøfugltur i Ytre Oslofjord!

Krykkje Rissa tridactyla                     Foto: Tommy A. Andersen
Søndag 14.09. arrangerer Norsk Ornitologisk Forening avdeling Østfold sin årlige fugleekspedisjon til de aller ytterste skjær og øyer i vår del av Oslofjorden.
Foruten betydelige mengder av ærfugl, er det ved Torbjørnskjær-Heia og havområdene rundt, gode sjanser for å se arter som toppskarv, havelle og teist - og med litt vind i seilene kan det vanke flotte observasjoner av både krykkje og havsule. Selarten steinkobbe kan man også regne med å få stifte godt bekjentskap med.
Det svært populære arrangementet har en øvre begrensning på 48 deltagere, påmelding er påkrevd og deltagelse koster 100,- kroner.  
Påmeldingsfrist 1. september!
Fergen "Olava" kjører oss ut fra Skjærhalden kl.09:00, og returnerer ca. kl. 12:00.
Turen utlyses med værforbehold, og en eventuell avlysning vil bli annonsert her på Naturnytt Østfold dagen i forveien.

Kontaktperson for påmelding: Øivind lågbu - tlf.: 99 48 64 30 
 Skrevet av B.F.

torsdag 14. august 2014

Håp for klippeblåvingene i Halden

Klippeblåvinge Scolitantides orion           Foto: Bjørn Frostad
På grunn av utbygging og gjengroing av gammelt kulturlandskap har den vakre sommerfuglen klippeblåvinge blitt et mye sjeldnere syn i hele europa i løpet av de siste 50 år. Spesielt i Norden har arten vært i sterk tilbakegang, og i Norge har den i de siste årene bare vært i finne i Torpebukta i Halden.
Takket være at Fylkesmannen bemidler hyppig skjøtsel i området, hindrer man gjengroing av engene som er uunværlige for artens overlevelse. At dette tiltaket gir gevinst kan entomlogen Lars Endrestøl bekrefte, da han i år har talt hele 350 klippeblåvingeegg i Torpebukta
- en ny rekord for en enkelt lokalitet her i Norge!
Til tross for denne positive utviklingen er bestanden fremdeles svært sårbar for miljøforandringer, og frem til at arten eventuelt har reetablert seg på flere andre lokaliteter langs kysten, vil den fremdeles være regnet som kritisk truet (CR) i Den Norske Rødlisten.

Halden Arbeiderblad - Truet sommerfugl stortrives i Halden

Artsdatabanken - Faktaark om klippeblåvinge
Skrevet av B.F.

Bli med på flaggermusjakt!

Nordflaggermus                               Foto: Keith Redford/Jeroen van der Kooij
Bevæpnet med ultrasonisk detektor vil Mette Klann fra Norsk Zoologisk Forening ta deg med ut i sensommernatten for å jakte på Østfoldnaturens mest lysskye og sangomsuste pattedyr.
Oppmøte ved Overberget på Fredriksten Festning i Halden fredag 15.august. Arrangementet starter kl. 21:00, varer i 2 timer og er gratis.


Halden Arbeiderblad - Bli med på jakt etter flaggermus
Skrevet av B.F.

Kom til Kurefjorden i kveld!

Fjellmyløper Limicola Falcinellus    Foto: Per-Arne Johansen
Om du møter opp ved Kureskjæret i Rygge i kveld kl.18:00 vil du få muligheten til å stifte bekjenskap med mange fascinerende fuglearter de færreste før har sett. Ekspertise fra Norsk Ornitologisk Forening avdeling Østfold stiller med kraftige teleskop og viser villig frem av den mangfoldige fuglefaunaen, som, på sin vei til sydlige breddegrader, nå går og feter seg opp i ett av landets viktigste våtmarksområder.
Alle naturinteresserte er hjertlig velkommne!

Kontaktperson: Øivind Lågbu - tlf.: 99 48 64 30

onsdag 21. mai 2014

Bli med på "Fuglenes Dag"!

Horndykker                                         Foto: Per-Arne Johansen
Førstkommende søndag, 25.mai, har du en unik mulighet til å stifte nærmere bekjentskap med vår lokale fuglefauna! Da arrangerer nemlig Norsk Ornitologisk Forening Fuglenes Dag, og lokallag og fylkeslag over hele landet inviterer publikum ut på fuglekikketur.
I tidligere år har fuglene i Øra naturreservat stått for underholdningen på denne dagen, men i år er det Narnteskogen og Sorgenfrigropas rike fugleliv som skal i kikkerten. Arrangementet starter klokken 11:00 med en fuglesangvandring gjennom den praktfulle edelløvskogen langs Glomma, og vi beveger oss deretter opp til Sorgenfridammen hvor toppender og horndykkere, og mange andre spennende arter viser seg villig frem. Foreningens medlemmer stiller med kraftige teleskop, som vil være tilgjengelige for alle skuelystne. Ringmerking av småfugler står også på programmet for dagen.

Både fugler og fuglefolk ønsker deg hjertelig velkommen!

Kart over området, med parkeringshenvisning.
(Klikk på makørene for informasjon)

tirsdag 13. mai 2014

Ny kartbok for Kyststien!

Er du glad i å gå tur, men litt lei av å tråkke i dine egne fotspor hver søndag? Nå har det blitt laget en ny og oppdatert oversikt over alle de naturskjønne stiene som binder sammen kystlandskapet gjennom Bohuslän, Østfold og Akershus.

Boken kan kjøpes hos Oslofjorden Friluftsråd, alle de involverte kommuner, Fylkeskommunen og hos turistkontorene i fylket.
Den kan også lastes ned som pdf ved å klikke på bildet av forsiden her.

God tur!




Skrevet av B.F.

lørdag 10. mai 2014

Velkommen til åpning av nytt fugletårn!

Dilleviktårnet ved Heravassdraget.                                                                                                                Foto: Bjørn Frostad
I morgen, søndag 11.mai, er det duket for innvielse av det nye fugletårnet ved Dilleviksjøen i Trøgstad kommune. Både kommunens ordfører og fylkesordføreren vil være til stede, og sørge for at byggverket blir åpnet på verdig vis. Den svært erfarne og lokalkjente ornitologen Atle Haga vil så vise frem, og fortelle om områdets rike fugleliv. Andre kulturelle innslag står også på programmet, og pølsegrilling med serving av varm drikke vil gjøre søndagsturen til en komplett friluftsopplevelse for alle oppmøtte.

Utfyllende informasjon om seremonien finner du her:
Trøgstad kommune - Innvielse av fugletårnet i Hæra naturreservat

Vel møtt!

Skrevet av B.F.

fredag 25. april 2014

Opplev vakker naturkunst på Solli Brug!

Naturvernforbundet fyller 100 år, og feirer jubiléet med en kunstnerisk hyllest til naturen på Solli Brug.
Omgitt av naturskjønne omgivelser vil man fra førskommende lørdag 26.april kunne nyte verker fra ni kunstnere i form av fotografi, tegning, maleri og skulptur i det ærverdige galleriet.

I tillegg byr man på spennende førstehåndsopplevelser med naturen i nærområdet: Naturvernforbundet i Østfold - Din nabo er en drage


Mer om utstillingen finner du her på Naturvernforbundet i Østfold sin nettside.

Sarpsborg Arbeiderblad - Kunsten å verne naturen


Skrevet av B.F.

Bli med til Hæravassdraget og Lysakermoa!

Traner ved Hæra                             Foto: Tommy A. Andersen
Førstkommende søndag, 27.april arrangerer NOF Østfold ekskursjon til to av de fuglerikeste lokalitetene i fylkets indre deler.
I tillegg til et mangfold av kjente våtmarksarter som trane, vipe, enkeltbekkasin, krikkand og sivhauk, har områdene også mindre vanlige arter som vannrikse, dverglo, sædgås og skjeand, samt regionale og nasjonale rariteter som tundragås, myrrikse, amerikakrikkand og alaskasnipe på sine artslister.

Oppmøte ved Ramstadkrysset ved E18 i Mysen kl.: 8:00. Turleder er Atle Haga, tlf.: 97 03 88 65


NB!! - Denne turen er annonsert i programmet med Eidsberg kirke som oppmøtested og Lysakermoa som første stoppested, men fordi tranene ved Hæravassdraget er kjent for å trekke seg tilbake ut over formiddagen, har vi valgt å reise dit først og deretter til Lysakermoa. Derav endringen av oppmøtested.

Skrevet av B.F.

fredag 4. april 2014

Bli med på sjøfugltur til Ytre Hvaler!

Teist ved Heia                                      Foto: Tommy Andersen
Søndag 11.mai arrangerer Norsk Ornitologisk Forening avdeling Østfold sin årlige vårtur til fylkets aller ytterste utposter. Fergen "Olava" kaster loss fra Skjærhalden kl.09:00 og setter kursen mot Torbjørnskjær og Heia, hvor vi foruten velkjente arter som ærfugl, tjeld og svartand vil komme tett innpå en av Østfolds to eksklusive hekkekolonier av alkefuglen teist.
Toppskarv er en annen lettere eksotisk art som kan påtreffes her ute. I tillegg nyter mange steinkobber gjerne den fredlige tilværelsen på skjærene i området.

Det svært populære arrangementet har en øvre begrensning på 48 deltagere, påmelding er påkrevd og deltagelse koster kr. 100,-.
Vi er tilbake ved Skjærhalden ca. kl.12:00.
Send henvendelse om påmelding innen 15.april til Øivind Lågbu på laagbu@online.no

Turen utlyses med visse værforbehold.
Skrevet av B.F.

Uerstattlige eiker ubønnhørlig fjernet fra kirketrappen

Innhul eik     Illustrasjonsfoto: Bjørn Frostad
To eldgamle og innhule eiker ved Tomb kirke ble i fjor høst ofre for økologisk ignoranse, da Råde kommunes skogbrukssjef ga menighetsrådet sin uvilkårlige vesignelse til felling, med grunnlag i "plassering og estetikk". Angivelig skal menighetsrådet ha uttrykt bekymring for at trærne skulle gå over ende og skade kirkebygningen. Dog, med sin lave høyde og størstedelen av tonnasjen konsentrert like over bakken, var disse to, av alle eikene rundt kirken, sannsynligvis de minst tilbøyelige trærne til å bli utsatt for vindfelling.
Nå får både kommunen og menighetsrådet sine synderegistre påskrevet av Fylkesmannen for alvorlig brudd på naturmangfoldloven.

Moss Avis - Kommunen rev trær ulovlig

Fylkesmannen i Østfold - Lovstridig fjerning av gamle eiker ved Tomb kirke

Les mer om verdien av gamle innhule eiker her:
Miljødirektoratet - Hule eiker - en utvalgt naturtype
Skrevet av B.F.

fredag 28. mars 2014

Fra Moss til Madeira

Madeiras egne bokfink ssp. maderensis      Foto: Dan Bendixen
Ta plass når Dan Bendixen tar oss med på sine vinger gjennom øyriket Madeira førstkommende tirsdag, 1.april. Kåseriet byr på innblikk i både kulturen og naturen på øyene Madeira og Porto Santo, selvsagt med særlig fokus på fuglelivet med sine eksklusive endemer og særegne varisjoner av familiære arter.

Dørene åpnes 18:30, og stedet er Hoppern skole på Jeløy i Moss.

Vel møtt!


 Skrevet av B.F.

fredag 21. mars 2014

Velkommen til Østfold Botaniske Forenings årsmøte!

 Svalbardvalmue Papaver dahlianum     Foto: Egil Michaelsen
Østfold Botaniske Forening ønsker alle botanikkinteresserte hjertlig velkommen
til sitt årsmøte tirsdag 25.mars.

Etter saksgjennomgangen byr Egil Michaelsen oss på forlokkende smakebiter av Svalbards flora, fauna og landskap med sine utsøkte fotografier.


Møtet holdes i Eldrebølgens lokaler i Råde og starter kl.19:00.

Vel møtt!

fredag 14. mars 2014

Bli med på tranetur til Hornborgasjön!

Traner                                                            Foto: Arild Hansen
Markene rundt Hornborgasjön i Västra Götaland er kjent for sine enorme flokker av rastende traner under både vår- og høsttrekket, og i månedsskiftet mars/april blir det hvert år gjort daglige registreringer av mange tusen individer i området. Rekorden, satt 3.april 2012, er på hele 26500 fugler!
NOF avdeling Østfold og DNT Nedre Glomma har i en årrekke arrangert dagsturer til dette unike stedet, og i år er turen lagt til Lørdag 5.april. Denne begivenheten har alltid vært svært populær, og i skrivende stund er det for årets tur bare 10 ledige plasser igjen i bussen.
I tillegg til å få med seg den berømte tranedansen, vil deltagerne også få besøke informasjonssenteret på Fågeludden, samt få innblikk i geologien og historien i denne delen av Sverige.

Avreise fra Fredrikstad sentrum, ved den nå nedlagte Esso-stasjonen (tidligere Esso-Taverna) kl. 08:00, og fra Solbergtårnet kl. 08:15. Reisen tar ca. 3 timer hver vei, og vi er tilbake i Fredrikstad ca. kl. 21:00.

For å sikre plass er påmelding påkrevd. Send en e-post til Øivind Lågbu på laagbu@online.no

Prisen blir omtrent kr. 250,- avhengig av hvor mange som melder seg på. Avgiften betales på bussen.

Skrevet av B.F.

lørdag 8. mars 2014

Gamle eiker - hva skal vi med dem?


Før menneskene på våre breddegrader fikk øynene opp for jordbruk, var det eikene som satt agenda for livsbetingelsene langs store deler av den norske sørlandskysten. Tette eikeskoger dekket deler av landskapet, og eldgamle trær på 5-6 meter i omkrets var nok et ganske vanlig innslag i disse skogene.

Gjennom millioner av år har tusenvis av andre arter nytt godt av det stabile livsmiljøet disse trærene kan tilby, og mange hundre av dem har tilpasset seg et liv kun i gamle og innhule eiketrær.
Dog, etter noen få tusen år med menneskelige herjinger er bare fragmenter igjen av de gamle eikeskogene.
I Østfold i dag finner vi stort sett bare enkelttrær hist og her, og det er gjerne flere kilometer mellom de grove innhule gubbene. - For biller og soppsporer med eikeavhengighet er det vanskelige tider, og mange av artene har nå havnet i den norske rødlisten.

Innhul eik i Fredrikstad   Foto: Bjørn Frostad
Det pågår for tiden registreringsarbeid i mange kommuner for å kartlegge de restene som er igjen, slik at flest mulige trær skal få stå i fred fra ytterligere inngrep.

Naturvernforbundet i Halden ønsker å sette fokus på temaet, og har invitert Geir Hardeng fra Fylkesmannens Miljøvernavdeling til å snakke om de gamle eikenes viktighet for det biologiske mangfoldet, og problematikken rundt bevaringen av dem.

Alle interesserte er hjertlig velkommen til foredraget som holdes i Café Spisekroken i Borgermestergården, Svenskegata 2 i Halden,  
tirsdag 11.mars kl.19:00-21:00.
Invitasjonen finner du her.

Vel møtt!



Skrevet av B.F.

tirsdag 4. mars 2014

Velkommen til NOF Østfolds årsmøte 2014!

Fylkesavdelingen av Norsk Ornitologisk Forening inviterer alle fugleinteresserte til sitt årsmøte onsdag 12.mars. Etter saksgjennomgangen vil Ole Jørgen Hanssen gi oss et interessant innblikk i bestandsutviklingen hos flere ugle- og dagrovfuglarter i Nedre Glomma-regionen i de senere år.

Møtet holdes i Bøndernes Hus i Råde og starter kl. 18:30. Enkel servering.

Vel møtt!

søndag 2. mars 2014

Få med deg et førsteklasses foredrag om fiskeørn!

I lang tid har den svært allsidige biologen Rune Aae og den høyt annerkjente naturfotografen Jørn Bøhmer Olsen, på hvert sin kant, og på hvert sitt vis, jobbet med å utforske fiskeørnens gåtefulle levesett. Førstkommende tirsdag, 4.mars, kommer de sammen for å dele med seg den kunnskapen og den unike innsikten de har opparbeidet gjennom kikkert, satelittsignaler og telelobjektiver over mange år.

Både fugle- og naturfotointeresserte vil kunne glede seg over dette foredraget, som i tillegg til å avdekke ny kunnskap om fiskeørnens biologi, byr på et visuelt innblikk i artens levevis som få har opplevd maken til.

Foredraget holdes på Hoppern skole på Jeløy i Moss kommune, i regi av Moss og Omegn Ornitologiske Forening. Dørene åpnes 18:30.

Vel møtt!

Skrevet av B.F.

søndag 23. februar 2014

Hjortejakt i Trøgstad

Et enstemmig kommunestyre har nå gått inn for å starte hjortejakt i kommunen.
Det kan se ut til at hjortbestanden i fylket, og da spesielt i de indre deler, øker i antall, men den eksakte størrelsen på bestanden er ikke kartlagt, og i den forbindelse skal en del Østfold-dyr også radiomerkes i tiden fremover.

Smaalenenes Avis - Nå blir det lov å skyte disse
Skrevet av B.F.

Seks nye skogområder fredet i Østfold

Fredet barskog i Østfold
Av 30 norske barskogsområder som ble fredet sist fredag, befinner 6 områder seg i Østfold.

NRK Østfold - Nye skogområder i Østfold vernet

Fylkesmannen i Østfold - Seks nye skogområder fredet i Østfold

Moss Avis - Verner to skogsområder i Mossedistriktet

Halden Arbeiderblad - I Prestebakke ligger Østfolds største myr

Fylkesmannen har nylig laget et hefte med tilhørende kart over samtlige naturvernområder i fylket. Både heftet og kartet kan lastes ned her: Fylkesmannen i Østfold - Vernet natur i Østfold (heftet bør betraktes i tosidig visningsmodus). Ønskes disse i papirversjon, kan man sende en e-post til Gunnar Bjar hos Fylkesmannens Miljøvernavdeling.
Skrevet av B.F.

Vindkraft-nytt - Februar 2014

Etter lange lokale stridigheter og dramatiske avstemninger, besluttet NVE i fjor å ikke gi konsesjon til vindkraftutbygging i Vestfjella i Aremark kommune. Områdets mange og store naturverdier veide tungt i avgjørelsen.
Selv om flere politkere fra Østfold-benken bidro til å blåse opp saken på nytt, nå med reviderte planer:
Halden Arbeiderblad - Går for vindmøller i Aremark
NRK Østfold - Ulf Leirstein: - Det bør bygges vindmøller
NRK Østfold - Forsvarer vindkraft i Aremark
Halden Arbeiderblad - Vindmøllestriden blusser opp
- ønsket både ja- og nei-folk å slippe en omkamp,
NRK Østfold - Vil unngå vindkraft-omkamp
- og til stor glede for Vestfjella og områdets venner står NVE fjellstøtt på sin avgjørelse, og sier nå nei til ny gjennomgang av det vanvittige prosjektet:
NRK Østfold - Nytt nei til vindkraft i Aremark
Halden Arbeiderblad - Nytt nei til vindmøllepark
Siste ord vil uttales fra olje- og energiministerens kontor, men det bør holde hardt at NVE har satt foten ned, og det er nå gode utsikter for at Vestfjella får være i fred.

I Marker derimot, hvor NVE gikk imot kommunstyrets flertall, og like før jul ga konsesjon til utbygging i to verdifulle naturområder i kommunen, har motstanden tatt seg til nye høyder,
Smaalenens Avis - Ungt opprør mot vindmøller
i fortsatt håp om å unngå den veldige tragedien en slik utbygging vil være for både naturen og innbyggerne der.
Smaalenenes Avis - Selger gården hvis vindmøllene kommer

Skrevet av B.F.

onsdag 12. februar 2014

Bli med på ørnesafari i Berby-dalen!


Kongeørn                                            Foto: Per-Arne Johansen
Havørn                                                Foto: Per-Arne Johansen
Førstkommende søndag 16. februar arrangerer Norsk Ornitologisk Forening avd. Østfold en guidet ekskursjon til Berby innerst i Iddefjorden i Halden kommune. Området har i årenes løp blitt velkjent for sine overvintrende ørner, og mange fugleinteresserte valfarter til stedet på denne årstiden i håp om å komme på nært hold av disse mektige fuglene. Man kan selvsagt ikke gi noen ørnegaranti, men prognosene er lovende, med hyppige observasjoner den siste tiden av opp til 3 kongeørn og 4 havørn, meldt inn på artsobservasjoner.no på en dag!
I tillegg til at flere vanlige vinterskogsarter vil holde oss med selskap under utflukten er det også gode muligheter for å oppleve sangsvane, fossekall, ravn og laksand på nært hold i dette området.
Meld deg på til vår svært erfarne turleder og kjentmann Stein Bukholm innen lørdag for nærmere informasjon om parkering og annet.
Denne turen er også annonsert i foreningens program som finnes på høyre side i denne bloggen.

Vel møtt!
 Skrevet av B.F.

tirsdag 21. januar 2014

Truet plante får genetisk bistand fra Sverige

Den nå utryddede planten ved Årefjorden
Skjermplanten strandtorn Eryngium maritimum har gjennom tusenvis av år forsvart seg utmerket godt mot firbeinte vegetarianere ved hjelp av sine sylvasse bladspisser, og sågar fått nyte et fredelig liv på solfylte strender i hele Europa. I de tobeinte pattedyrenes storhetstid, har dog denne geniale forsvarsmekanismen gått hen til å bli plantens bane, da den har blitt gjenstand for irritasjon hos fordringsfulle badegjester gjennom de siste hundrede årene, som i tur og orden har røsket plantene opp med roten for å sikre sine egne forlystelsebehov.
Etter at Statnett for to og et halvt år siden på skjødesløst vis begravet forekomsten ved Årefjorden i Rygge: NRK Østfold - Staten fredet mens Statnett begravde, fantes det kun to usle strandtorn-planter igjen i hele Oslofjorden.
I desperat forsøk på å bevare denne arten på våre strender, har det blitt dyrket frem nye planter av frø fra den ene gjenværende forekomsten, som er lokalisert på Oven i Råde. Men selv om mange av dem skulle overleve en utplanting i det fri, vil deres etterkommere muligens være dårlig stilt for å føre arten videre, på grunn av sin snevre genetiske variasjon.

Nytt håp er nå imidlertid sådd, idet svenske og norske naturforvaltnings-
myndigheter har gitt tillatelse til å hente frø fra den livskraftige bestanden på Nord-Koster i Bohuslän, som sammen med våre planter skal skape et bærekraftig genetisk mangfold for artens fremtid i Oslofjorden.
NRK Østfold - Truet art for hjelp fra Koster
NRK Østfold - Strandtorn reddet av svenske frø

For øvrig i Norge er planten i sterk tilbakegang, og finnes kun spredt langs Telemarkskysten samt på Lista og Jæren. På de to sistnevnte lokaliteter er det heller gjengroing, enn badegjester, som truer artens eksistens.

Les mer om strandtorn her: Artsdatabanken - Strandtorn
Skrevet av B.F.

torsdag 16. januar 2014

Norske Naturperler: Førpremiére på Hvalerepisoden!

I samarbeid med Hvaler kommune inviterer Ytre Hvaler Nasjonalpark deg på førpremiére av episode 7 i serien "Norske Naturperler" - som i sin helhet tar for seg Hvalernaturen, mer enn en uke før den blir vist på NRK!

Ytre Hvaler Nasjonalpark - Hvalernatur på film - Førpremiére og villmarkskveld
Skrevet av B.F.

Ny oljetragedie i Oslofjorden! - Mengder av skadde fugler vil dø de nærmeste dagene.

Oljeskadd smålom funnet i Sandefjord 11.01. Foto: Per Kristian Slagsvold
Siden nyttår er det blitt observert hundrevis av oljeskadet sjøfugl i Oslofjorden. Kilden til oljesølet er foreløpig ukjent.

Tønsberg Blad - Hundrevis av skadet fugl

Moss Avis - Hundrevis av skadet fugl


Månefisk på Mossebesøk

En ilandskylt månefisk Mola mola ble i romjulen funnet av en turgåer på Jeløy i Moss kommune.
Arten blir påvist år om annet i Oslofjorden, men trives best i varmere farvann. Med sine 10 kilo må man si det var et beskjedent individ som endte sine unge dager på denne stranden. Arten oppnår nemlig en normalvekt på 1 tonn i ferdig utvokst alder, og med funn av individer på opp til 2300 kilo, er månefisken regnet som verdens tyngste beinfisk!

Moss Avis - Sjelden gjest skylt på land
Skrevet av B.F.

onsdag 15. januar 2014

Andeskjell i Råde

Andeskjellene på Oven                         Foto: Jan Ingar Båtvik
For en uke siden ble mengder av krepsdyret andeskjell funnet ilandskylt på en strand på Oven i Råde.
Andeskjell, som ikke er en musling slik navnet tilsier, men tilhører krepsdyrene, trives best i varme farvann og er dermed sjeldent forekommende på våre breddegrader.

NRK Østfold - Sjeldent dyr dukket opp i Råde

Fredriksstad Blad - Fløt i land i Råde



Skrevet av B.F.

Vindkraft-nytt - Januar 2014

Marker
Til tross for nei fra kommunestyret og stor motstand fra øvrige hold har NVE gitt energigiganten E.On konsesjon til å sette opp vindturbiner på Høgås og Joarknatten i Marker kommune. Det er aldri tidligere gitt konsesjon til å bygge vindkraftverk mot et kommunestyres vilje i Norge, og at det skjer nå, under en regjering hvis fanesak er "mer makt til lokaldemokratiet", er betimelig å stille spørsmål ved. Det er også uhyre betenkelig at flere høringsuttalelser som påpekte konsekvensutredningens betydelige mangler, og krevde ytterrligere undersøkelser - blant annet av biologisk mangfold, ikke ble tatt til følge.
NRK Østfold - Vindkraft-ja i Ørje

E.ON Wind Norway fikk medhold av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Kjersti Nythe Nilsen (Ap) er svært overrasket over at staten sier ja når kommunestyret sa nei.

Aremark
Aremark Vindpark A/S har lagt fram en revidert og redusert plan for olje- og energidepartementet i forbindelse med ankebehandlingen av NVEs avslag på konsesjonssøknaden.

Nå har stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) tatt initiativ til et møte med departementet.

Arbeiderpartiets Stein-Erik Lauvås mener Høyre bryter sitt eget løfte om mer makt til lokaldemokratiet i vindkraftsaken.

Flertallet i Aremark kommunestyre som sa nei til det planlagte vindkraftprosjektet i Vestfjella, ønsker nå å møte miljøvernministeren.

Danserfjella
Naturvernforbundet i Østfold fraråder at det settes opp to høye master i Danserfjella, slik kraftselskapet E.on vil.


Bli med på fugleturer og fuglemøter i 2014!

Opplev ringmerking på fuglenes dag 25.mai!
Et rykende ferskt program laget av Norsk Ornitologisk Forening Østfold ligger nå ute.
Blant annet står flere sjøfuglturer med innleid båt, og vårtur til de fuglerike våtmarker i Indre Østfold på plakaten!
Klikk her, eller finn programmet under "Sider" på høyre flanke av denne bloggen, finn frem din kalender og kryss i vei!

Alle arangementene er åpne for alle som er interesserte :-)

Vel møtt!
Hilsen NOF Østfold





Skrevet av B.F.

lørdag 11. januar 2014

Bli med på natur- og kulturreise til Nord-Hellas!

I samarbeid med Oliver Travel i Fredrikstad har NOF avdeling Østfold satt opp et rikholdig reiseprogram når turen går til Nord-Hellas denne våren.

Ramsar-området ved Kerkini-sjøen er velkjent for sine pelikaner. Olympus-fjellet har en rik flora, 
og like ved ligger det antikke Dion. - Et enestående område, spekket med opplevelsespotensial!
Vi har lokal guide med på turen som er godt kjent med dyre- og plantelivet.
Avreise er 30. april og hjemreise 5. mai.
Tidspunktet bør være perfekt for å møte den greske våren. Vi vil tilpasse programmet etter ønsker fra deltagerne.
Frist for påmelding: Så raskt som mulig, senest 1. februar.

Påmelding og spørsmål til undertegnede på adressen: laagbu@online.no

Nærmere informasjon om arrangementet gis i denne lenken.
(PS: Pdf-dokumentets dårlige kvalitet skyldes visningsproblematikk hos Google)

På vegne av 
Norsk Ornitologisk Forening
avdeling Østfold

Hjertlig hilsen Øivind Lågbu - leder