Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

onsdag 28. august 2013

Trompeterfinken fremdeles på Øra!

                                                             Foto: Magne Pettersen
Noe som veldig mange av denne bloggens lesere sikkert har fått med seg, er det sensasjonelle funnet av trompeterfink Bucanetes githagineus på Øra i Fredrikstad tidligere i sommer.

Norsk Ornitologisk Forening - Trompeterfink - ny art for Norge

Fuglen, hvis art aldri før er observert i Norge, utløste en valfartingslyst av sjeldne dimensjoner blant fugleskådere fra store deler av landet:
NRK Østfold - Drar med privatfly for å se fugl
Fredriksstad Blad - Sett i Norge for første gang
NRK TV Østfold - Trompeterfink på Øra
Nå - nesten en hel måned senere, holder finken fortsatt stand på byens søppelfylling, til glede for både lokale og langveisfarende skådere, og har hittil blitt registrert inn av fler enn 150 personer på Artsobservasjoner.no.
Skrevet av B.F.

tirsdag 27. august 2013

Populært med flaggermusjakt!

Nattaktive dyr har alltid hatt en spesiell tiltrekningskraft på mange mennesker, og de myteomspunne  flaggermusene er neimen intet unntak. - Nesten 80 personer møtte opp ved Vindebroen i Fredrikstads gamleby fredag kveld for å lære mer om hvordan disse mystiske skapningene lever.

Fredriksstad Blad - Batwoman i Gamlebyen
Skrevet av B.F.

fredag 23. august 2013

Bli med til Akerøya på søndag!

En rødstrupe har blitt ringmerket.                                         
I samarbeid med Østfold Botaniske Forening og Norsk Ornitologisk Forening avdeling Østfold arrangerer DNT Nedre Glomma tur til Akerøya på Hvaler førstkommende søndag - 25.august. Biolog Jan Ingar Båtvik vil ta oss med på en spennende naturhistorisk vandring krydret med eksotiske godbiter fra øyas rikholdige planteliv.
På fuglestasjonen vil du få innblikk i hvordan ringmerkingens mangfoldige hensikter kommer naturen til gode, og samtidig stifte et nært og uforglemmelig bekjentskap med flere av våre vakre trekkfugler.
Stasjonen stiller med grill til de som spise pølser vil :-)

Forhåndspåmelding er påkrevd grunnet begrenset antall plasser (15) i båten, og gjøres ved å kontakte Ann-Kristin Olsen på tlf.: 97 09 31 59.
Arrangementet koster kr. 75,- pr. person, og man må sørge for sin egen flytevest.
Vi kjører fra Utgårdskilen på Vesterøy kl. 10:00.
Skrevet av B.F.

Bli med på flaggermusjakt i Gamlebyen!

I kveld, fredag 23.08. kan du bli med når Mette Klann fra Norsk Zoologisk Forening med sin ultralyd-detektor legger ut på flaggermusvandring i Gamlebyen i Fredrikstad. Det er hittil funnet 13 flaggermusarter i Norge, og flere av disse artene er det gode sjangser for å treffe på i kveld.
Arrangementet er i regi av Oslofjorden Friluftsråd, og er gratis.
Møt opp ved P-plassen ved Glasshytta kl. 21:00. Vandringen varer i 2-3 timer.
Skrevet av B.F.

fredag 16. august 2013

Vannspissmus - vidt utbredt, men sjeldent sett

Odin med sitt bytte.                      Foto: Marianne Lie Fjellheim
At katten Odin fra Gressvik gjerne har med seg varme gaver til sine husverter er intet nytt, men da hun kom hjem forrige onsdag morgen, fikk matmor en liten gåte å bryne seg på. Vannspissmus Neomys fodiens var en nemlig en helt ny art for husholdningen der ute på Faratangen!

Arten er i litteraturen omtalt som vidt utbredt i Norge, men relativt sjeldent observert - noe som kan bekreftes ved et søk på artsobservasjoner.no, hvor den er rapportert inn fra samtlige av landets fylker, men kun med et fåtall observasjoner fra hver landsdel.
I Morten Vikers artikkel fra 1999 finner man, i tillegg til generell informasjon om arten, en gjennomgang av alle Østfolds datil innrapporterte funn. Med Odins funn fra forrige uke er vannspissmus til sammen registrert 22 steder i Østfold, fordelt på 10 av fylkets 18 kommuner.
Om Odin vil gjøre arten til en fast post på sin matseddel er heller tvilsomt, da dyret har kjertler på kroppssidene som avsondrer et illeluktende sekret hvilket indikerer hvordan kjøttet i sin tur vil smake i den stolte jegers gane...
Skrevet av B.F.

torsdag 15. august 2013

Sommerferie hos Naturnytt

Trofaste følgere har nok merket seg det bedrøvelig lave aktivitetsnivået her på Naturnytt-bloggen i sommer. Årsakene til denne davletilstanden er mange, men undertegnedes utendørsbehov må nok ta det meste av skylden for det lange oppholdet. Nå som kveldene begynner å bli lengre og været mer innendørsvennlig, får man dog håpe at publiseringsfrekvensen tar seg opp igjen til et respektabelt nivå.
Avisartikler fra sommermånedene er om ikke annet arkivert, og ambisjonen er der om i alle fall å publisere de vesentligste sakene i løpet av nærmeste fremtid.
Forslag til saker og ferdige artikler mottas fremdeles med mange takk!
Skrevet av B.F.

Botanikktur til Svarverud avlyst

Østfold Botaniske Forenings tur til Svarverud i Eidsberg, som var planlagt gjennomført førstkommende lørdag 17.08., er dessverre avlyst.
Selv om høsten nå er på offensiven, gjenstår fremdeles to turer å glede seg til på årets programplan.
Programmet finner du her eller under "Sider" til høyre i denne bloggen.
Skrevet av B.F.

Bli med på fugletur til Kurefjorden i kveld!

Grønnstilker Tringa glareola                                     Foto: Tommy Andersen
Om du møter opp ved Kureskjæret i Rygge i kveld kl.18:00 vil du få muligheten til å stifte bekjenskap med mange fascinerende fuglearter de færreste før har sett. Ekspertise fra Norsk Ornitologisk Forening avdeling Østfold stiller med kraftige teleskop og viser villig frem av den mangfoldige fuglefaunaen, som, på sin vei til sydlige breddegrader, nå går og feter seg opp i ett av landets viktigste våtmarksområder.
Alle naturinteresserte er hjertlig velkommne!

Kontaktperson: Øivind Lågbu - tlf.: 99 48 64 30
Skrevet av B.F.

Øker piggsvinbestanden på Hauge

Ildsjelene Tore Hansen og Jan-Egil Johansen i Hauge lokalsamfunnsutvalg på Rolvsøy i Fredrikstad kommune har påtatt seg ansvaret for å gjenreise en livskraftig piggsvinbestand i distriktet. De to initiativtakerne hentet tidligere i år fire foreldreløse piggsvin hos Pinnsvinhjelpen, og nå er tiden inne for å sette dyrene ut i naturen.

Demokraten - Nå blir det flere piggsvin på Hauge

Piggsvin er ikke ansett som en truet art i Norge, men bestanden kunne med fordel vært mye høyere enn den er i dag. Dødlighetsraten for piggsvin i sitt første leveår ligger på hele 70%, og årsakene er til dels menneskeskapt.
I tillegg til den velkjente trafikkdøden, sliter mange piggsvin i urbaniserte områder med å finne boplasser med egnet bolmateriale til vinterdvalen - sterkt påtrengende ryddighetsbehov hos mange hageeiere må ta skylden for dette.

Les det meste du trenger å vite om piggsvin her: SABIMA - Faktaark om piggsvin
Skrevet av B.F.