Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

torsdag 27. juni 2013

Hodeløst hindringstiltak forårsaket måkemassakre

                                        Foto: Lennart Fløseth
I de siste årene har en måkekoloni etablert seg på Geitholmen i Vansjø i Moss. Sannsynligvis stammer en del av fuglene fra andre holmer i distriktet, som for tiden er forlatt som hekkeplasser av ukjente årsaker.
Etter henvendelser fra en del beboere som har ikke klart å leve med sine nye naboer, har skogbruksjef og viltansvarlig i Moss kommune, Bjørn Pettersen, forsøkt å hindre måkene i å benytte seg av stedet, ved å la lokale motstandere av kolonien spenne opp en mengde tråder på kryss og tvers, samt legge ut nett over deler av holmen. Installasjonene har dog vist seg å være lite formålstjenlige, og måkene gjorde som de skal om våren, og gikk til hekking åkke som.
Til tross for flere bekymringsmeldinger fra områdets måkevennlige naboer, samt advarende henvendelser fra Norsk Ornitologisk Forenings medlemmer, ble det forstyrrende og farlige tauverket fremdeles ikke fjernet etter at hekkesesongen var igangsatt, og ved en befaring foretatt av medlemmer av Norsk Ornitologisk Forening 25. juni, kom de ignorante tiltakenes grusomme konsekvenser for en dag. 8 hettemåker og 2 fiskemåker hang døde i snorene og nylonnettet, der de har lidd en langsom og pinefull sultedød, sannsynligvis gjennom flere dager. Ytterligere 5 kraftig forkomne hettemåker ble sluppet løs av ornitologene i siste liten.
Norsk Ornitologisk Forening avdeling Østfold anmelder nå saken.

Pettersen, som står ansvarlig for tragedien, spekulerer - i følge Moss Avis - om at noen jenter som ble jaget vekk fra holmen for et par uker siden, kan ha forårsaket at måkene satte seg fast. - Et påfallende søkt utsagn som samtidig er svært betgnende for hyppigheten av oppsynet på holmen...

Moss Avis - Fugletragedie i hjertet av Moss
NRK Østfold - Det var et forferdelig syn
NRK Østfold - Anmelder Moss kommune

Tiltakene ble også omtalt tidligere denne våren: Moss Avis - Måkene ledet 1-0 i fjor, øker til 2-0 i år

I denne artikkelen fra i fjor - Moss Avis - Tar et oppgjør med måkene - hevder Pettersen at tiltakene er gjort i forståelse med ornitologer. - Et utsagn som også bør tas med en god klype salt, da ingen sentrale medlemmer av Norsk Ornitologisk Forening, hverken i Østfold eller Akershus, skal ha gitt samtykkende signaler rundt fordrivelsesforsøkene av måkekolonien.

Skrevet av B.F.

fredag 21. juni 2013

Ny humleart for Norge oppdaget i Østfold!

Frode Ødegaard med sibirhumlen. Foto:C.Næss/NINA
At sibirhumlen Bombus semenoviellus i de siste tiårene har økt sin utbredelse mot vest, er godt kjent blant norske humleforskere. Men at arten skulle dukke opp i Norge før den ble påvist i Sverige eller Danmark, var litt av en overraskelse for landets insektsforskermiljø.

NRK Trøndelag - Ny humleart oppdaget i Norge
NINA - Ny humleart funnet i Norge

Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) var på feltarbeid på Asmaløy i Hvaler kommune da han gjorde den store oppdagelsen - som utvidet norges humleliste til å telle 35 arter.




Skrevet av B.F.

Usikkert for det biologiske mangfoldet i Bjølstaddammen

Stor salamander Titurus cristatus
I januar i år valgte Teknisk drift i Fredrikstad kommune å tømme Bjølstaddammen på Kråkerøy for vann, etter at en nabo sendte inn bekymringsmelding om en mindre lekkasje i demningen. Dammen er en kjent lokalitet for flere av våre amfibiearter - deriblant stor salamander, som er vurdert til kategorien sårbar (VU) i Norsk Rødliste for Arter 2010. Siden salamanderne overvintrer på tørt land, ville en rask reperasjon med påfølgende vannetterfylling ikke berørt disse amfibiene direkte. Dog kom kommunen ikke i gang med arbeidene før i slutten av april, i samme tidsrom som salamanderenes yngletid. Morten Haukeland mener reperasjonene burde vært gjort mye tidligere, og har følgelig anmeldt kommunen for forholdet. De tunge maskinene som ble brukt til å utføre arbeidene i denne kritiske perioden kan også ha medført negative konsekvenser for annet biologisk mangfold i dammen. Kommunen på sin side, hevder at saken ikke lot seg håndtere på annet vis.
NRK Østfold - Anmelder kommunen for miljøkrim
NRK Østfold - Fredrikstad kommune anmeldt
Fredriksstad Blad - Kommunen politianmeldt

Forsker og amfibieekspert Dag Dolmen frustrerer også over kommunens tilsynelatende skjødesløse fremferd: NRK Østfold - Forpliktet til å verne artene

Lekkasjen er nå reparert, men det gjenstår å se om dammen holder tett. I rådføring med lokale amfibieeksperter, ble det i våres lansert en hasteløsning med å lage to dammer med redusert dybde og vannspeil for å redde så mye som mulig av salamanderbestanden og det biologiske mangfoldet forøvrig - inntil ytterligere tester av demningens tålegrense skal foretas ut på høsten. Undersøkelser på sensommeren vil også avdekke i hvilken grad salamandere og andre arter har klart seg.
Fredriksstad Blad - Skal bli vann nok
Fredriksstad Blad - Salamanderne er reddet

I kjølvannet av denne saken fremkommer det at dyrelivet i Bjølstaddammen har vært utsatt for en større påkjenning også i tidligere tider: NRK Østfold - Dynamitt salamander
At denne guttestreken hadde betydelig innvirkning på flere av dammens beboere er ikke å betvile, men omfanget og restitusjonstiden etter smellet finnes det ingen protokoll på.


Hovedårsaken til salamandrens tilbakegang er den stadig pågående gjenfyllingen av dammer i kulturlandskapet, som har holdt særlig høyt tempo de siste 60 årene. Med nok en påminnelse om denne dystre statistikken, er det svært gledelig når funn av hittil ukjente salamanderforekomster når dagens lys:
Fredriksstad Blad - Påviste uregistrert dam

Skrevet av B.F.

lørdag 8. juni 2013

Du skal ikkje sova bort sumarnatta...

...fuglane syngje for vent til det.
Det stemmer! Forsommernatten er fylt av vakker fuglesang.
Mens grønnfink og gulspurv slår seg til ro på sin nattekvist i hagen din,  livner det til i kratt og kjerr i landskapets mere grisgrendte strøk, i det de lysskye arters symfoniorkester inntar plassene for å holde sin forførende sommernattskonsert.

I kveld, lørdag 08.06, tar Norsk Ornitologisk Forening deg med på turné ut i Østfoldnatten, for en konsertopplevelse du sent vil glemme.

Oppmøte på parkeringsplassen ved Tomb kapell kl. 23:30.
Turleder er Arve Dyresen: adyresen@online.no tlf.:69 33 44 50