Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

torsdag 30. mai 2013

Din nabo er en drage!

Stor salamander Triturus cristatus
Søndag 2. juni inviterer Naturvernforbundet i Østfold til en spennende og leken utedag ved Røed Gård på Jeløya i Moss, hvor salamanderfangst og natursti er blant attraksjonene på programmet.

Alle er hjertelig velkomne til arrangementet - som forøvrig passer ypperlig for barnefamilier!

Tid: kl. 11:00-15:00

For ytterligere informasjon, kan du ringe: 95 15 07 15

Naturvernforbundet i Østfold - Din nabo er en drage

onsdag 15. mai 2013

Bli dus med plantelivet på Dusa!

Tusengylden blomstrer på Dusa om sommeren. Foto: Egil Michaelsen
I morgen, torsdag 16. mai, arrangerer Østfold Botaniske Forening tur til Dusa i Skjeberg. Området består i stor del av fuktig strandeng, en naturtype som er kjent for å kunne by på spennende overraskelser. Blant annet er de rødlistede artene tusengylden og dverggylden kjent fra området.
Om tiden og været tillater det, legges turen også innom de nærliggende våtmarksområdene Hansemakerkilen og Moalera for å jakte etter pølstarr, en plante som ikke er sett levende i fylket på mange tiår!

Oppmøte på parkeringsplassen på Dusa kl.18:00.
Turleder er Jan Ingar Båtvik - tlf.: 48 05 75 25

Skrevet av B.F.

fredag 10. mai 2013

Se opp for asiatiske svartstruper!

Asiasvartstrupen fra Akerøya i 2010.       Foto:Asgeir Larsen
Siden den første norske oppdagelesen på Utsira i Rogaland oktober 1975, er det gjort godt over 60 funn av "østlig svartstrupe" i Norge. Disse fuglene, som tidligere ble ansett for å være en rase av svartstrupe, da med den vitenskapelige betegnelsen Saxicola torquata maura, regnes i dag som en egen art, hvis rette navn er asiasvartstrupe Saxicola maurus.
Som for andre østlige rarieteter, er overvekten av funnmassen i Norge tillagt høsten også hos denne arten. Fra våren foreligger kun 9 funn, hvorav alle unntatt ett stammer fra mai.
For Østfolds vedkommende er arten funnet to ganger - begge i mai, og i dag er det nøyaktig 20 år siden det første av dem ble gjort, på Tisler i Hvaler kommune.
En velskrevet jubileumsartikkel er følgelig publisert i denne anledningen:
Geir Mobakken - Asiasvartstrupe på Tisler i 1993: en ny art for Østfold

Hele 17 år skulle gå før neste Østfold-funn, da en flott voksen hann ble fanget på Akerøya 23.05.2010.
På "Rapportsystemet for fugler" finnes en fullstendig opplisting på norske forekomster, med flere illustrerende bilder som viser viktige kjennetegn for feltbestemmelse av arten.
Artsobservasjoner.no - Oversikt på norske funn av asiasvartstrupe

Til sammenlikning er det gjort 21 funn av "vanlig" svartstrupe Saxicola torquata i Østfold, hvor hovedtyngden av forekomsten er tillagt våren, dog gjerne ganske tidlig, og kun ett funn av denne arten er gjort i mai.
Artsobservasjoner.no - Oversikt på funn av svartstrupe fra Østfold
Skrevet av B.F.

onsdag 8. mai 2013

Bli med på spennende plantejakt til Sauholmen!

Dvergmarinøkkel           Foto: Egil Michaelsen
Sauholmen utenfor Vesterøy er kjent i botaniske kretser for sine fine skjellsandforekomster og kalkholdige fuktmark, og de følgelige gode vilkår for krevende og uvanlige planter som knortestarr, taglstarr, dvergmarinøkkel og tusengylden.
Førstkommende lørdag 11.mai inviterer Østfold Botaniske Forening alle planteinteresserte til å oppleve noe av denne lille holmens rikholdige flora.

På grunn av den korte, men nødvendige båtskyssen som må til for å besøke stedet, kreves forhåndspåmelding samt en fraktgodtgjørelse på kr. 50,-.

Ta kontakt med turleder Jan Ingar Båtvik på tlf.: 48 05 75 25 for påmelding.

Avreisen går fra Utgårdskilen kl.11:00.

Skrevet av B.F.

Formannskapet i Marker sier nei til vindturbiner

Med ordføreren i spissen stemte seks av ni formannskapsmedlemmer i Marker tirsdag nei til utbygging av vindturbinanlegg i kommunen. - Det er for mange usikkerhetsmomenter rundt planene, og dessuten peker konsekvensutredningen på mange negative og uønskede følger ved en eventuell utbygging, sier ordføreren.
NRK Østfold - Sier nei til vindmøller i Marker
NRK Østfold - Dette kom til bygda ubedt
Smaalenene - Sa nei til vindmøller

Østfold Botaniske Forening, Østfold Ornitologiske Forening og Forum for natur og friluftsliv har i sine høringsuttalelser også påpekt de negative konsekvensene en utbygging vil ha, da spesielt for de store naturverdiene i de omsøkte områdene.
NRK Østfold - Blant de verste områdene å ta

Nå gjenstår en avstemning med påfølgende høringsuttalelse fra kommunestyret, før NVE skal fatte en beslutning for konsesjonssøknaden. Motvindkraft Marker oppfordrer alle motstandere til å troppe opp på det ekstraordinære kommunestyremøtet i Marker Rådhus, tirsdag 21.mai kl.18:00, for å markere sitt engasjement overfor politikerene.
Motvindkraft - Politisk behandling av vindkraftsaken i Marker

Til tross for stor motstand, kjører alltid noen aktører i næringslivet på med arbeidsplasspropaganda...:
Smaalenene - Datagigant ser på Marker
Skrevet av B.F.

lørdag 4. mai 2013

Lær deg fuglene bedre å kjenne!

Ikke alle fugler sitter like pent som i fugleboken...
Går du og undrer deg over hvem som egentlig sitter å synger der oppe i trekronene? - Eller hva som nettopp føk forbi deg over stien, og hvordan du skal finne den igjen i fugleboken?
Nå har du muligheten til å bytte din frustrasjon mot en sikker observasjon! I morgen, søndag 5. mai arrangerer nemlig ornitologene i Moss lokallag et innføringskurs i artsbestemmelse av fugler.
Ta med deg nypusset kikkert og spissede ører til Alby, og den erfarne og lokalkjente ornitologen Arild Hansen vil guide deg gjennom fjærdrakter, adferdsmønster og fuglesang i Søndre Jeløys rikholdige natur.

Oppmøte ved Jeløy Naturhus kl.10:00.

Husk fuglebok :-)


Skrevet av BF

Søndagsturen til Akerøya er avlyst

Fellesturen for DNT, ØOF og ØBF til Akerøya søndag 5.mai er innstilt grunnet den ubarmhjertige vinden som herjer på Hvalerhavet gjennom hele helgen. Foreningene vil gå inn for å sette opp en erstatningstur til høsten, og detaljene for denne vil bli anonnsert her i Naturnytt så snart datoen er bestemt.
Alle de over 30 påmeldte skal være informert om kanselleringen av DNTs kontaktperson.
Skrevet av BF