Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

tirsdag 30. april 2013

Statnett har brudt planene om Sydvestlinken

Statnett og Svenska Kraftnät har nå, med økonomisk ulønnsomhet til grunn, besluttet å innstille planene for den omstridte "Sydvestlinken", som ville skåret seg tvers igjennom Østfold, og redusert fylkets landskapskvaliteter betraktelig med sitt nærvær.

Halden Arbeiderblad - Ingen monstermaster gjennom Halden
Naturvernforbundet Østfold - Sydvestlinken skrinlagt
NRK Østfold - En seier for hele Østfold

Tross denne lettende avlysningen, er Østfold-luften allikevel ikke helt fri for spenning.
- Strømgiganten Hafslund Nett, som til nå har sittet på gjerdet, har nemlig egne planer om nettutvidelse - blant annet i Missingmyr-området - ikke langt fra de velkjente råde-eikene, som i dag er alene om å ruve i landskapet.
NRK Østfold - Kaster om på strømplaner

        Råde-eikene trenger ikke lenger å bekymre seg for å bli splittet av den fryktede Sydvestlinken. 
        - Nå gjenstår det å se om Hafslund Nett lar dem ha landskapet sitt i fred...
Skrevet av B.F.

fredag 26. april 2013

Rydd en strand for et renere land!

                                                            Foto: holdnorgerent.no
Lørdag 27.april arrangeres den storstilte "Strandryddedagen" for tredje år på rad langs hele vår langstrakte og krokete kyst. Det er kampanjen Hold Norge rent som har regien for denne landsomfattende aksjonen mot marin forsøpling, som sammenlagt de to siste årene har mobilisert over 7000 frivillige par hender til å rydde nærmere 100.000 kilo avfall langs norske strender.
Alle innsamlede gjenstander registreres kategorisk, med hensikt å komme til bunns i hvor søppelet stammer fra, og disse dataene oppsummeres videre i en årlig rapport som kan leses her.
Vil du være med i kampen mot villfaren fiskenot, plastkorker, isopor og annet skrot - brett opp ermene, og meld deg på: Hold Norge Rent - Strandryddedagen

Demokraten - Rekordmange vil rydde strender
Hvaler kommune - Strandryddedagen
Oslofjorden Friluftsråd - Bli med på den store strandryddedagen

Også under vann er det en stor jobb å gjøre: Fredriksstad Blad - Se ferie-paradisets stygge bakside

Tidligere publisert om samme sak: Naturnytt Østfold - Havet drukner i søppel
Skrevet av B.F.

torsdag 25. april 2013

Bare på gjørs

      Forsidefoto: Rudolf Svensen/UWPhoto
Gjørsen har i Norge naturlig utbredelse i kun tre vassdrag.
Glomma - nord til Øyeren med sideelver, Hobølvassdraget og Haldenvassdraget. I sistnevnte begrenset til Femsjøen, men bestanden her er trolig borte. I en artikkel i seneste nummer av Fauna kan en lese om denne spennende og ikke minst kjempegode matfisken. Opplysninger om utsettinger i Rakkestadelva, Dehlitjern, Nordre Kornsjø, Lyseren, Øgderen, Sæbyvannet og Tunevannet behandles, og status på arten i hele Norge gjøres opp.
Interessant lesning, ikke bare for fiskefolk!
Utgivelsestakten på Fauna ligger fremdeles etter skjema, derfor er nr 1-2 2012 allikevel helt ferskt!

Fauna får man fritt tilsendt som medlem i Norsk Zoologisk Forening

Referanse:
Hesthagen, T., Sandlund, O.T. & Brabrand, Å. Forekomst og status for gjørs Stizostedion lucioperca i Norge. Fauna 65 (1-2): 2-12.

Skrevet av M.V.

onsdag 24. april 2013

Letter livet for laks og ørret

Laks og ørret som ønsker å gyte i den svenske delen av Enningdalsvassdraget sliter med å passere den strie strømmen i Mjølnerødfossen, ca. 6 km før riksgrensen. Dette har blitt konstatert ved hjelp av en fisketeller som ble installert her for noen år tilbake. Svenske naturvernmyndigheter har følgelig bladd opp tiltaksmidler, og nå skal et avsperret sideløp gjenåpnes for å lette fiskenes ferd til sine utpekte endestasjoner, slik at de kan oppnå sitt nirvana i dette vidunderlige vassdraget.

NRK Østfold - Ny fisketeller i Enningdalselva

En rapport om Enningdalselvas forøvrige tilstand finner du her:
Naturnytt Østfold - Lakseeldorado i Enningdalselva

Skrevet av B.F.

Hvitøyeender i Sorgenfrigropa!

                                                           Foto: Stein Engebretsen
Til stor glede for mange i Østfolds aktive fugleskådermiljø, oppdaget Stein Engebretsen et par hvitøyeender Aythya nyroca i Sorgenfrigropa i Fredrikstad i går kveld. Dette er kun andre gang arten er påtruffet i Østfold. - Forrige og første gang var i Kallaksjøen i Trøgstad for elleve år tilbake.
Arten hekker på det nærmeste i Østtyskland, og i følge artsobservasjoner.no er det bare gjort 5 tidligere funn av hvitøyeand i Norge. Ikke fullt så gledelig, er at denne lille dykkandartens sjeldenhetsstatus her i nord delvis skyldes en dramatisk tilbakegang på det europeiske kontinentet. Undersøkelser viser at den krever relativt grunne våtmarksområder med tett vegetasjonsmosaikk for å gå til hekking, og, som mange kjenner til, er denne naturtypen gjennom mange tiår blitt ubønnhørlig ofret for nydyrking og hensynsløs industriutbygging i store deler av verden.
I Asia derimot, hvor arten har sin hovedutbredelse, regnes bestanden for å være relativt stabil, og kan periodevis faktisk se ut til øke. Den samlede verdenspopulasjonen er for tiden estimert til mellom 160.000 og 260.000 par, hvorav kun 12.000 -18.000 par nå hekker i Europa, og som følge av den dokumenterte bestandsnedgangen i denne delen av verden, har arten fått en ufrivillig plass i den europeiske rødlisten
- for øyeblikket i kategorien "nær truet" (NT).
Tilbake i Sorgenfrigropa er det, til tross for ivrig kurtiseoppvisning fra den hannkjønnede fuglen i går kveld, liten grunn til å håpe på en lokal hekkesensasjon i første omgang. - Ikke i andre omgang heller, da det foreligger en omfattende reguleringsplan for området, som fører med seg skjebnesvangre konsekvenser for fuglelivet i den lille dammen...

IUCN Redlist - Ferruginous duck

Birdlife - faktaside om hvitøyeand
Skrevet av B.F.

tirsdag 23. april 2013

Sleipe fisker fanger glade lakser

Til tross for totalforbud mot garn- og rusefangst av laks og ørret, foregår et omfattende tjuvfiske med slike ulovlige redskaper av disse artene langs kysten vår. Dette har Statens Naturoppsyn nå tenkt å sette en stopper for, ved hjelp av økt patruljering i døgnets lysskye timer. Et nyttig hjelpemiddel i denne kampen er den nyopprettede nettsiden ulovligegarn.no, hvor publikum kan melde fra om slike uakseptable virksomheter.
Garnfiske er jo i seg selv ikke forbudt, men i perioden fra 1.mars til og med 30.september skal garn med maskevidde større enn 32mm senkes minst 3 meter under havoverflaten, nettopp for å unngå fangst av disse anadrome laksefiskene. Får man allikevel laks eller ørret i fangsten, skal de uten unntak slippes fri.

NRK Østfold - Nye våpen i kampen mot tjuvfiske

Detaljerte regler for garnfiske finner du her.


torsdag 18. april 2013

Vindturbiner møter motstand

Interesseorganisasjonen Motvindkraft Marker har samlet inn hele 1.420 signaturer i kampen mot de planlagte vindtrubinanleggene i kommunen. Med et samlet innbyggertall på 3.587 utgjør dette en betydelig andel av Markers beboere - som kommunestyret må ta hensyn til når de skal skrive sin høringsuttalelse om saken.

Smaalenene - 1.420 mot vindmøller

tirsdag 16. april 2013

Havet drukner i søppel

Metall og glass, papp og papir, plast og matavfall. - Vi sorterer søppel som aldri før. Renovasjonstjenesten her i landet er sikkert blant de mest velfungerende i verden. Søppel har til og med blitt en ettertraktet handelsvare!
- Så man skulle vel tro at ingenting - ikke en gang en liten bruskork, nå i dag fikk gå til spille i vårt opplyste og miljøfrelste land...?
Desverre er det ikke slik at gjenvinningsforkynnelse og gode kilopriser har gjort søppel til en sjeldenhet i norsk natur, og man trenger ikke reise lenger enn til Hvaler for å måtte ta et oppgjør med illusjonen om at vi seiler mot en renere fremtid.
Tjeld og strandkrabber vasser i søppel langs hele Norges kyst, og selv om mange engasjerte mennesker renrydder kilometer med strandlinje hvert eneste år, vil det alltid være like mye, eller mer der, neste vår...

I disse dager sorterer fagfolk ilanddrevet plastsøppel for harde livet, i et desperat forsøk på å lokalisere noen av de værste kildene til forsøplingen, og med et håp om å snu den tilsynelatende ustanselige opphopningen av samvittighetsløse synder, som tar stadig strammere kvelertak på havets sårbare samfunn.

NRK Østfold - Mer søppel langs kysten

Sånn kan det gå....
Indre Akershus Blad - Fylte Glomma med søppel

- og her er slik det ender...
Midway - trailer

onsdag 10. april 2013

Dugnad for de døende

Vill-lin Linum catharticum    Foto: Egil Michalesen
Som følge av det fortsatte fravær av beitedyr de fleste steder her på Østlandet, lider mange kortvokste plantearter i dag en langsom kvelningsdød etter hvert som landskapet gror igjen.
På Mærrapanna i Onsøy i Fredrikstad, har Østfold Botaniske Forening i en årrekke sørget for å holde einer og ospekratt unna for å sikre overlevelsen til flere av våre minste vekster.
Bittersøte, blåfjær, vill-lin og marinøkkel er blant godbitene vi jobber for å bevare i dette kalkrike tørrbakke-området.  
Førstkommende lørdag er det igjen tid for å kvesse øksen for det biologiske mangfoldets skyld, og alle er hjertlig velkomne til å delta på denne sårt nødvendige dugnaden.
Ta med arbeidshansker og grenklipper om du har, og møt opp på Parkeringsplassen ved Ramseklov kl.11.00.

Ved spørsmål; kontakt turleder Svein Åstrøm på tlf.: 90131479.

Nådde toppen med edderkoppen!

                                                        Foto: Thorfinn Bekkelund
Gjennom mange år har han fotografert sine omgivelser med en bemerkelsesverdig vidsynt tilnærming, og spilt på mange underlige strenger i sin formidling av livets både synlige og skjulte natur.
Nå har Østfold-bosatte Thorfinn Bekkelund nok en gang bevist sin mesterlighet, da hans gyllene edderkopp gikk av med seieren i den prestisjetunge konkurransen
Nordic Nature Photo Contest tidligere denne uken.
Naturnytt Østfold gratulerer!

NRK Østfold - "Gulledderkoppen" tok fotogull
Fredriksstad Blad - Gull for edderkoppen

torsdag 4. april 2013

Niland sett i Østfold, for første gang

Fuglen på Håholmen                 Foto: Rune Aae
Denne storvokste andearten, hvis opprinnelige utbredelse er på Afrikansk jord, har, etter å ha blitt importert til flere nordvesteuropeiske land på 16-, 17- og 1800-tallet, nå etablert frittlevende populasjoner i England, Nederland, Belgia, Tyskland og Danmark. Den samlede europeiske bestanden ble i 2010 estimert til over 26.000 par, hvorav 10.000 av disse hekker i nederland. 
Gyimesi, A. & Lensink, R. - Egyptian Goose - an introduced species spreading in and from the Netherlands
I tråd med den jevne populasjonsøkningen viser arten seg også stadig hyppigere i andre europeiske land, og er etter tusenårsskiftet blitt innrapportert en håndfull ganger i Norge. Påskeaften kunne man tilføye enda et funn på denne listen, da en representant for arten dukket opp på Håholmen på Hvaler, og skapte stor oppstandelse i fylkets fugleskådermiljø.
Fredriksstad Blad - Afrikansk and på Vesterøy i påsken

I følge det nasjonale rapportsystemet for fugler ble fuglen sett senest denne ettermiddagen.
Artsobservasjoner.no - Niland