Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

onsdag 30. januar 2013

Fabelaktig foredrag om fugler i Finnmark!

Rødnebbterne
Den Østfold-baserte fugleskåderen Arild Hansen, har i de senere år funnet sitt andre hjem på Slettnes fyr i Gamvik på Norkinnhalvøya. Fyrmesterboligen på den værbitte odden har vært hans base ved en rekke ekspedisjoner for å studere og fotografere fuglelivet i Finnmark. Førskommende tirsdag inviterer han oss med på et fotografisk fugleeventyr gjennom våre aller nordligste landskaper - fra eldgamle furuskoger i Pasvik, til forblåste utposter i Porsanger.

Lappmeis

      

Tid:  Tirsdag 5.februar kl.18.30
Sted:  Hoppern skole, Tronvikveien 36, Jeløy, Moss

Kart finner du her

mandag 28. januar 2013

Norges Blomsterdahl fyller 150 år

Foto: Rolf Nordhagen/Naturhistorisk museum
Botanikeren Ove Dahl hylles i siste nummer av Blyttia med en 150-års minneartikkel.
For oss Østfoldinger er dette interessant da han, sammen med Rolf Nordhagen, besøkte Østfoldkysten flere ganger i perioden 1917-1920. Artikkelen forteller om det første funnet av saltsoleie i Europa som ble gjort på Hvaler i pinsen 1916. Faksimile av nyhetsoppslag om dette funnet er med. Det var faktisk en så stor nyhet at det kom på forsiden av Aftenposten! Et interessant tidligere ukjent bilde fra Heia vises, det er tatt 24 mai 1920 og viser Ove Dahl mellom to skysskarer. De står midt i "Storgata" mens fiskebuene fremdeles eksisterer.

Referanse: Pedersen, O. 2012. Konservator Ove Dahl - et 150-årsminne. Blyttia 70: 225 - 236.

Medlem av Norsk Botanisk Forening, og dermed mottaker av Blyttia,
kan man bli her: NBF - Medlemsskap

Tidsskriftet Blyttia legges på nett med 2 års forsinkelse i forhold til papirutgaven:
Blyttia - Tidligere utgivelser

Mer lesning om Ove Dahl her:
Forskning.no - 150-årsjubileum for utrettelig botaniker

søndag 27. januar 2013

Wilses prakthage skal gjenoppstå




Foto: Jon Suul/Norsk Kulturminnefond


I 1768 kom den 33 år gamle danskfødte Jacob Nicolaj Wilse til Norge for å tiltre som sogneprest i Spydeberg Præstegield. Med sine mangfoldige kunnskaper innen flere naturvitenskaplige disipliner, bidro han, både lokalt og internasjonalt, med en rekke betydningsfulle publikasjoner om flora, fauna, topografi og meteorologi. Under sin tid på Spydeberg Prestegård konstruerte han også en prektig formalhage, der han høstet både kunnskap og føde av naturens mangfold.
Siftelsen Spydeberg Prestegård har nå mottat 500.000 kroner fra Sparebankstiftelsen DNB NOR, som skal brukes i arbeidet med å reetablere Wilses gamle hage. Håpet er at anlegget skal stå ferdig i august 2014.

Smaalenene.no - 500.000 til Wilses hage

Bilder og tegninger av hagen

Stiftelsen Spydeberg Prestegård

Physisk, oeconomisk og statistisk Beskrivelse over Spydeberg Præstegield

Store Norske Leksikon - Jacob Nicolaj Wilse

lørdag 26. januar 2013

Syv nye skogområder fredet i Østfold

Kart: Fylkesmannen i Østfold
Ved kongens bord i går, ble det vedtatt varig vern av enda 29 skogområder, fordelt på åtte fylker i Sør-Norge.
Syv av disse skogene er lokalisert i Østfold.
Tre av tilfellene dreier seg om utvidelser av allerede eksisterende naturreservater, mens de resterende fire er opprettet på steder uten tilgrensende verneområder. Med dette er nærmere 2,7 prosent av den produktive barskogen i Norge vernet.
Dog er det fremdeles et langt stykke igjen til de10 prosent som flere norske fagmiljøer har funnet nødvendig som et minimum for å stanse tapet av biologisk mangfold i våre skoger.

Fylkesmannen i Østfold - Syv skogområder fredet i Østfold
NRK Østfold - Sju skogområder i Østfold er vernet

Finn detaljerte kart over samtlige områder via denne siden:
Direktoratet for naturforvaltning - 29 nye skogreservater opprettet

Les mer om skog og skogvern i Norge her:
SABIMA - Skogvern

       Fra den gamle delen av Tjøstøl naturreservat.


Hagefugltellingen er i gang!

Tor Arne Osbak er en av de som bidrar med data til den landsomfattende hagefugltellingen som nå pågår.
I løpet av de siste fem årene har han observert hele 61 arter fra sin adresse i Blåmeisveien i Rygge.

Moss avis - Fugletelling i Blåmeisveien

Gult lys for industrielt makrellfiske

I de siste årene har makrellens popularitet som matfisk økt betraktelig, og som en uungåelig følge av hardere beskatning, står vi nok en gang ovenfor en dramatisk bestandsreduksjon av enda en fiskeart - som følge av ukontrollert overfiske. Marine Conservation Society anmoder fiskerinæringen om å følge føre var prinsippet, og heller tilby konsumentene sild og sardiner - i alle fall til en internasjonal avtale om maksimalt årlig opptak av makrell er på plass. - En oppfordring som høster full støtte hos det norske havforskningsmiljøet.

BBC News - Dispute means mackerel is no longer catch of the day

NRK Sørlandet - Vi spiser for mye makrell

fredag 25. januar 2013

Tell fuglene dine!

For sjette vinter på rad, går Norsk Ornitologisk Forenings hagefugltelling av stabelen denne helgen.
Hensikten med tellingen er å få et bilde av hvordan de forskjellige artenes opptreden svinger fra år til år.
Forrige vinter ble hele 275.780 fugler innrapportert fra nærmere 5.000 foringsplasser rundt om i landet - en rekord som forhåpentligvis står for fall når denne helgen er omme!

Detaljer rundt deltagelse og innrapportering finner du i lenkene under.

NOF - Bli med på Hagefugltellingen 2013!

Halden Arbeiderblad - Tell fuglene dine!

onsdag 23. januar 2013

Utbyggingsplaner truer markagrensen i Sarpsborg

Populære turområder på Kalnes og Kurland kan bli gjenstand for utbygging nå når Sarpsborg kommune skal fornye sin arealplan.
Ansvarlig redaktør i Sarpsborg Arbeiderblad, Bernt Lyngstad, mener tiden er overmoden for å sette en definitiv vernegrense for tunge inngrep i byens omkringliggende grøntarealer.

Debatt.sa.no - Bevar marka!

Flere gauper kan bli skutt

Mellom 1. februar og 31. mars kan hele 134 gauper miste livet her i landet. Dette er en økning fra fjorårets kvote, som var på 118 dyr. I regionen Oslo/Akershus/Østfold er det åpnet for felling av 6 individer.
Norge hadde på denne tiden i fjor en estimert gaupebestand på rundt 400 dyr.

NRK Østfold - Øker kvoten for gaupejakta
Rovdata - Bestandsstatus for gaupe

Verdt å merke seg i omtalen på rovdatas side, er at det i perioden 1856 til 1880 i snitt ble felt 127 gauper årlig, (altså noen færre dyr enn årets kvote) med en sterkt redusert bestand som konsekvens.

Sammenlignet med Sverige og Finland, har Norge en påfallende lav gaupebestand, og til tross for at fagmiljøene anser bestanden som ikke livskraftig, og følgelig har kategorisert arten som sårbar (VU) i den norske rødlisten, anes ingen signaler fra myndighetene om økte bestandsmål i nærmeste fremtid.
Svenske mydigheter, med sin estimerte bestand på mellom 1500 og 2000 dyr, har vedtatt et nasjonalt bestandsmål på 300 ynglinger pr. år., mens vårt stortings samlede bestandsmål til sammenligning lyder på ynkelige 65 årlige ynglinger.

Naturvårdsverket - Lodjursjakt

Nye funn av biller og snylteveps i Østfold

I seneste nummer av Norwegian Journal of Entomology presenteres et par artikler med Østfold-stoff. Snutebillen Trichosirocalus thalhammeri er ny for norsk fauna og ble funnet ved Horten i 2011, og deretter ved Tohella mellom fiskehavna i Utgårdskilen og Bastangen på Vesterøy, Hvaler i 2012.

En ny artikkel om Årevinger, denne gang om snyltevepser nye for Norge, inneholder mange funn fra Østfold. I all hovedsak er disse samlet av den utrettelige Thor Jan Olsen som de siste 20 årene har bidratt stort til kjennskapen om Østfolds insektfauna.

Her er en lenke til en eldre artikkel om hvor Thor Jan og hans kone Gro Reiersen Aase intervjues, om nettopp snylteveps.
Sarpsborg Arbeiderblad - Nye vepsearter oppdaget på Lande

Norwegian Journal of Entomology sendes, sammen med "Insekt-Nytt", ut til alle medlemmer av Norsk Entolmologisk forening. Innmeldingsskjema finner man her: Medlemskap i NEF

tirsdag 22. januar 2013

Grønn energi i vinden

Mange politikere, og enkelte miljøorganisasjoner, hevder at massiv vindkraftutbygging er nødvendig for å kutte ned på forbruket av fossilt brensel i Norge og Europa forøvrig. I følge faglig ekspertise innen samfunnsøkonomi, bidrar vindkraftutbygging i Norge til lite annet enn økt strømforbruk, store naturødeleggelser og høyere strømregning for norske forbrukere.

For øyeblikket står flere områder i Østfoldnaturen i fare for å ofres på det tåkelagte klimaregnestykkets alter.


I regional plan for vindkraft i Østfold, som ble vedtatt i fjor høst, ble en rekke "mulig egnede områder" for utbygging lansert. Bildet til høyre lenker til rapporten. Områdene omtales fra side 46.

NRKs Brennpunkt, sendte i fjor høst en dokumentar, hvor det stilles spørsmål rundt nødvendigheten av den voldsomme vindturbinutbyggingen som for tiden pågår i Norge.
I del 10 av denne dokumentaren intervjues tidligere stassekretær Heidi Sørensen, hvor hun nå angrer bittert på innføringen av de grønne sertifikatene - som i praksis kun har ført til en storstilt statssubsidiert ødeleggelse av norsk natur.

NRK TV - Brennpunkt: Et slag i luften?

mandag 21. januar 2013

Tips til vinterforing av småfugler


Ingen nyhetssak, men dog like aktuell hver eneste
vinter - særlig i en slik kuldeperiode som preger vår
landsdel for øyeblikket.

Klikk på lenken under - eller i bildet, for å få tips fra
Naturvernforbundet om emnet.

Vinterforing av småfugler

lørdag 19. januar 2013

Kjølen vindpark

Vindkraftaktøren Havgul clean energy AS søkte, i 2010, NVE om konsesjon for å etablere en gigantisk vindturbinpark i Vestfjella i Aremark kommune.
Hvis konsesjonen gis, vil store inngrepsfrie naturområder raseres og være tapt for fremtiden. Til tross for sterke protester fra lokalbefolkningen, avslag i kommunestyret, og et kontant nei fra Fylkesmannen, er man prisgitt den altoverstyrende energilovens nåde, og etter snart 3 år med skittent politisk spill og beslutninger tatt med utgangspunkt i en mangelfull konsekvensutredning, holder Østfolds dype skoger pusten i påvente av en endelig avgjørelse fra NVE.

Det er på sin plass å forvente at NVE følger sin vanlige praksis med å rette seg etter kommunenes høringsuttalelse. Til nå er ingen vidkraftanlegg bygget i Norge mot en vertskommunes ønske.

Klikk på bildet for å lese om hele tragedien.

fredag 18. januar 2013

Østfold - Natur nr. 48

Enda et nummer av Østfold - Natur er på vei til abonnentene. Denne rapporten tar for seg fugle- og fiskefaunaen i Fjellaområdet i Indre Østfold.
Blant annet presenteres resultatene av 26 års skogsfugltaksering i området.
Klikk på bildet for å lese rapporten i pdf-format, eller kontakt Geir Hardeng på: fmosgha@fylkesmannen.no for å bestille papirversjonen.


Forsidefoto: Bjørn Aksel Bjerke

Eiendommelige salamandere i Aremark

I siste nummer av Fauna, tidsskrift for Norsk Zoologisk Forening presenteres en interessant artikkel om funn av padeomorfe (neotene) småsalamandere fra et tjern i Aremark. Paedomorfi eller neoteni hos haleamfibier betegner fenomenet at en del larve-karakterer slik som f.eks. gjeller bibeholdes hos de voksne kjønnsmodne dyra. Fra tidligere finnes kun ett funn av padeomorf salamander fra Norge, en småsalamander fra Kjosdammen i Lier i 1972 (presentert av Per Hafslund på TV samme år).
Referanse: Dolmen, Dag 2011. De paedomorfe (neotene) småsalamanderne i Aremark, Østfold. Fauna 64: 50 - 59.
(Utgivelsestakten på Fauna har de siste årene vært lav, selv om dette nummeret representerer 2011-årgangen er det helt nytt).

Det har også vært oppslag i pressen angående dette funnet:
NRK Østfold - En zoologisk sensasjon

"Fauna" får man tilsendt om man er medlem av NZF. Mer informasjon om medlemskap og "Fauna"  finnes her: Norsk Zoologisk Forening



Forsidefoto: Dag Dolmen

Fugleproblem i Kråkerøybroen

 Duer og andre arter har over lengre tid funnet det for godt å oppholde seg i Kråkerøybroens hulrom. Dette volder problemer i maskinrommene.
Fredriksstad Blad - Ber fugleekspert om råd

Fjerning av gran fra Remmendalen

 Ved opprettelsen av Remmendalen naturreservat i 2010, ble det bestemt at det store plantefeltet med hartzgran i områdets nordvestre del skulle hogges, slik at edelløvskogen kan reetablere seg i skråningen.
Neste uke går hogsten i gang.
Halden Arbeiderblad - Hogger 4000 trær i Remmendalen

torsdag 17. januar 2013

Åpning for beverjakt rundt Vansjø?

Beverbestanden rundt Vansjø har hatt en oppsving de siste årene, og Landbruksforvaltningen i Moss, Rygge og Råde anbefaler åpning for jakt. Fornutfig? Nødvendig? Eller kan man tillate seg å vente til bestanden når klimaks, og blir selvregulert av områdets bæreevne?

Moss Avis - Anbefaler jakt på bever

Østfold - Natur nr. 47

Et rykende ferskt nummer av Østfold-Natur sendes i disse dager ut til abonnentene av rapportserien
- nok en gang viet det rike fuglelivet i Kurefjorden.
Denne rapporten er i utgangspunket utarbeidet for å udødeliggjøre observasjoner fra det hittil upubliserte tidsrommet 1992-2009, men som tittelen tilsier, er det innarbeidet en grundig oppsummering av alle interessante funn og trender fra tidligere Kurefjord-publikasjoner i artsomtalene.
Klikk på bildet for å lese rapporten i pdf-format, eller kontakt Geir Hardeng på: fmosgha@fylkesmannen.no for å bestille papirversjonen. (NB! - lite opplag).

Forsidefoto: Tommy Andersen