Denne bloggen er tilment å samle nyheter fra Østfold-naturen, være seg hyggelige hendelser som funn av sjeldne arter, turreferater eller opprettelser av nye verneområder - men også mindre trivelige emner som miljøulykker og faunakriminalitet. Tur- og møteprogrammer for de lokale naturfaglige foreningene vil også finnes her. Alle som har gode (eller dårlige) nyheter å dele, oppfordres til å sende dem til naturnytt.ostfold@gmail.com

tirsdag 17. desember 2013

Kalnesskogen kan stå for fall

Både barn og godt voksne kan danse lykkelige rundt årets juletre etter at planutvalget nylig vedtok å bevare Sarpsborgmarka for fremtiden:
Sarpsborg Arbeiderblad - Sparer Marka for hus
NRK Østfold - Bevar Marka
Sarpsborg Arbeiderblad - Ordfører kjemper for Sarpsborgmarka

Dog, på den andre siden, tar den evige runddans aldri slutt, og nå står i steden et større skogområde ved Kalnes i fare for å bli slukt av byens økende apetitt for utbygging:
Sarpsborg Arbeiderblad - Sarpemarka er reddet - Kalnesskogen kan ryke

Skrevet av B.F.

mandag 16. desember 2013

Vindkraftprosjekter avblåst!

Bare et halvt år etter at den tyske vindkraftkonkurrenten E.On gav opp, velger også norske Zephyr å skrinlegge planene om å sette opp vindkraftverk i Rokkefjella i Halden kommune. Det er den fremdeles manglende interessen fra flere grunneiere som ligger bak beslutningen. I samme skuff ender også selskapets øvrige to plantegninger fra Østfold. Dermed skånes både Syverstadåsen ved grensen mellom Sarpsborg og Halden, og Storemose øst for Halden by for vindkraftgalskapens herjinger - i alle fall for denne gang...

NRK Østfold - Skrinlegger vindkraftprosjekter i Østfold
Halden Arbeiderblad - Nei til vindmøller

Skrevet av B.F.

onsdag 11. desember 2013

Foreningen ringer inn til fuglejulemøte!

Det bys på god førjulsstemning med både julegrøt og gløgg, når Norsk Ornitologisk Forening avdeling Østfold avholder sitt tradisjonsrike julemøte i Dunkejongården i Gamle Fredrikstad i kveld.
Interessant og inspirerende underholdning står også på kveldens meny. - Foreningens leder, Øivind Lågbu, vil vise et bildekåseri fra sin tur på Gotland i sommer, og Rune Aae vil gi et spennende innblikk i GPS-kartleggingen av fiskeørntrekk, som han har vært tungt involvert i de siste årene. Prosjektet er et pionérarbeid i skandinavisk sammenheng!

Dørene åpnes 18:30, og alle fugleinteresserte - medlem eller ei - er hjertlig velkomne!

Skrevet av B.F.

fredag 6. desember 2013

Magne har blitt Østfoldmester!

Magne under en skådetur på Eldøya i høst. Foto: Per-Arne Johansen
Med et årvåkent øye på artsobservasjoner.no og det andre klistret godt fast til okkularet har toppsatser Magne "Pedro" Pettersen, siden grålysningen av 2013, reist Østfold på kryss og tvers med et standhaftig mål om å bli mannen som har sett flest fuglearter i fylket i løpet av ett kalenderår.
Med sin lange felterfaring og sine solide identifikasjonskunnskaper i baklommen har han målbevisst lagt ut på tur, både dag og natt, på jakt etter ekslusive rariteter såvel som vanlige hekkefugler.
Både kajak og sovepose har vært flittig brukt, og leggmuskulaturen har fått kjørt seg godt under de mange og lange skogstravinger som måtte til for å krysse jerpe av listen! Det har gått uker mellom hver nye art i høst, og hele fylkets skådermiljø har holdt pusten den siste tiden, da Magnes storsatsningsår har ligget an til "bare" å ende opp med tangering av Tommy Andersen ærverdige rekord fra 2005. Men i går, med like aktverdig eleganse som den gråliren han fikk i teleskopet, seilte Magne grasiøst forbi, og kan nå med rette bære den tittelen han har hatt i telefonkatalogen siden 1990!
Magne "Pedro" Pettersen - "Toppsatser 2013"
Hele SkåderØstfold gratulerer!

Her kan du se hele den 240-arter lange listen som førte Magne helt til topps.

Skrevet av B.F.

fredag 29. november 2013

Skrifter fra østfoldnaturen er komplett på nett!

Østfold-ornitologen Nr.1 1979 
Forsideillustrasjon: Pål Bugge   Vignett: Viggo Ree
Det har lenge vært et ønske blant folk i fylkets naturfaglige miljø å få tilgjengeliggjort tidligere utgivelser av rapportserien
Østfold-Natur, tidsskriftet Natur i Østfold og dets forløper Østfold-ornitologen, på nett.
En rekke personer har gjennom de siste årene lagt ned en formidabel innsats foran skjermen, og denne høsten forelå samtlige av de nevnte utgivelser klare til nedlastning som pdf.
Alle ord i teksten er dessuten søkbare slik at man effektivt kan finne det man er ute etter.

For å grave i deg ned i nostalgien kan du klikke her eller på "Publikasjoner fra østfoldnaturen" under "Lenker" i denne bloggen.

Et stort takk rettes til Nathalie Krantz, Jan Tore Gjøby, Ola Wergeland Krog, Jan Wesenberg, Geir Hardeng, Johannes Hardeng og Kristine Hardeng for å realisere visjonen om å gi disse uvurderlige skriftene et nytt liv i cyberspace!


Skrevet av B.F.

tirsdag 26. november 2013

Få et uforglemmelig møte med Sør-Afrika!

Kappsukkerfugl Promerops cafer              Foto: Arild Hansen
Moss og omegn lokallag av Norsk Ornitologisk Forening avholder tirsdag 03.12 sitt tradisjonsrike julemøte, og foruten god mat og drikke står et særdeles spennende foredrag fra Afrikas sydspiss på menyen.
Fire allerede vidfarne ornitologer fra Mossedistriktet dro denne høsten på en 14-dagers skreddersydd skådetur i Sør-Afrika. En eventyrlig reise fullspekket med både eksklusive endemer som sukkerfugler og klippehoppere, såvel som sagnomsuste stormsvaler og verdensvante vandrealbatrosser.

Vel møtt på Hoppern skole neste tirsdag kl. 18:30!



Skrevet av B.F.

torsdag 21. november 2013

Gir naturen en ny sjanse

Jan Ingar med havsulen        Foto: Rune Aae
Med brennende engasjement for å bevare den stadig mer truede naturen rundt oss, har biolog Jan Ingar Båtvik bestandig holdt sitt hjem åpent for fugler og andre dyr som har befunnet seg i pleietrengende livssituasjoner. Sist var det en havsule som var så heldig å havne i Båtviks omsorgsfulle hender. Den store og stolte havsfuglen ble funnet i en pjuskete og forkommen tilstand langt vekk fra sitt hjemlige miljø for noen uker siden. Etter noen dager i Jan Ingars vedskjul, hvor den fikk rikelig med mat og godt stell, kviknet den raskt til. Forrige onsdag fikk den så komme tilbake til havet med ny livslyst under vingene.

NRK Østfold - Her settes den sjeldne fuglen fri

Skrevet av B.F.

onsdag 30. oktober 2013

Japan-foredraget er tilbake på plakaten!

Hagebrillefugl Zosterops japonicus       Foto: Håkon Vindenes
Som følge av en slurvete misforståelse i Naturnyttredaksjonen, ble Håkon Vindenes programfestede foredrag om Japans fugleliv avlyst i et blogginnlegg her for noen uker siden. Denne avlysningen har aldri vært reel fra foredragsholderens side, og dermed er det bare å krysse av førstkommende tirsdag 5.11 på kalenderen, og håpe at det finnes en ledig stol igjen på Hoppern skole når bildene begynner å rulle kl. 18:30.

Vel møtt!



Skrevet av B.F.

mandag 14. oktober 2013

Geithams på vei tilbake til Norge?

Etter et fravær på godt over 90 år har Europas største sosiale vepseart, siden 2007 blitt funnet ved flere tilfeller i Norge - senest  i et stuevindu i Halden for noen uker siden:
Halden Arbeiderblad - Europas største veps funnet i Halden

Arten, som inntil begynnelsen av 1900-tallet var påvist langs Østlandskysten ned til Risør og spredt nord til Gudbrandsdalen, var også lenge i tilbakegang i andre europeiske land, men har vist økende tendenser i senere tid. Geithams ble tatt bort fra den svenske rødlisten i år 2000, og i Danmark skal arten angivelig være relativt vanlig forekommende på steder med gunstige habitater. I Tyskland ble arten, som følge av en gallopperende habitatforringelse, fredet i 1987, og der vanker klekkelige bøter for den som bevisst ødelegger bol eller dreper individer. Det spekuleres i om arten forsvant fra Norge også på grunn av habitatmangel, eller om tilbakegangen hadde andre årsaker. Arten ser ut til å trives best i hule trær, men er ikke fremmed for å dele bolig med mennesker - hvilket er tilfelle i Trøgstad kommune, hvor en flittig gjeng nybyggere har etablert seg i et gammelt loft i de senere år.
NRK Østfold - Kjempeveps funnet i Trøgstad

Artsportalen - Geithams faktaark
Skrevet av B.F.

Svensker mot norsk vindkraft

Nedstemmingen av vindkraftplanene i Marker kommune, som formannskapet vedtok tidligere i år, får støtte fra den svenske nabokommunen Årjäng, som vil bli sterkt visuelt berørt dersom utbyggingen skulle finne sted. Årjäng har i sin kommunale vindkraftplan unntatt grensetraktene for utbygging, blant annet med hensyn til friluftslivet.

NRK Østfold - Svensk motstand mot norske vindmøller

Alt om vindkraftplanene i Marker finner man her eller under "Sider" på høyre flanke i denne bloggen.

Skrevet av B.F.

Vil skyte bever

Moss, Rygge og Råde kommuner ønsker å jaktregulere beverbestanden i Vansjø, som i følge en undersøkelse utført av en gruppe studenter skal ha bestått av minst 50 dyr under vinteren 2010.
Forslag til en forskrift er nå ute på høring, og den som måtte ønske, skal i følge avisartikkelen ha frem til 19.november for å ytre sine synspunkter om saken.
Moss Avis - Beverjakt ut på høring

Tidligere publisert om samme emne: Naturnytt Østfold - Anbefaler jakt på bever
Skrevet av B.F.

Reagér på grisehogst!

Fra området øst for Dalen            Foto: Ola M. Wergeland Krog
Som følge av manglende oppretting av stygge kjørespor samt mangel på igjensetting av livsløpstrær i et nylig hogget skogsområde øst for Dalen i Sarpsborg, har Naturvernforbundet i Østfold nå reagert med skriftlig klage til kommunen.
Naturvernforbundet i Østfold - Klage på hogst øst for Dalen i Sarpsborg kommune

Etter 15 år med Levende Skog-standarden burde slike grisehogster høre historien til, men alt for ofte kommer man fremdeles over lignende tilfeller av skjødesløs skogbrukspraksis.

Vet du om tilfeller hvor skogbrukets lover og retningslinjer ikke er fulgt, oppfordres du til å ta kontakt med Naturvernforbundet i Østfold.
At det nytter finnes det flere eksempler på, blant annet dette tilfellet som Naturvernforbundet klaget inn i våres:
Naturvernforbundet i Østfold - Klage på hogst ved Skjekleseter i Rakkestad har ført frem
Skrevet av B.F.

tirsdag 8. oktober 2013

Fortsatt stor fare for grunnstøting i Nasjonalparken

Snart tre år etter grunnstøtingen av lasteskipet "Godafoss" i Løperen, og det påfølgende oljeutslippet som ble sjebnesvangert for et ukjent antall sjøfugl i Ytre Oslofjord, gjenstår det fremdeles for vesentlige utbedringstiltak langs skipsleden inn mot Fredrikstad å se dagens lys. NRK Østfold - Mørklagt og usikker farled
Fra 15. oktober trer i tillegg nye retningslinjer i kraft, som gjør at skip med midre enn 150 meters lengde ikke lenger behøver los ombord når de tar seg gjennom den trange skipsleden...
Skrevet av B.F.

Anmelder renseanlegg for plasthjulutslipp

Det var sannsynligvis som følge av underdimensjoneringer, i Hogset renseanlegg i Sørum kommune, at hundretusenvis av såkalte biofilmbærere - små plastsylindre brukt til kloakkrensing - ble skylt ut i Glomma under en nedbørsflom i våres. Kort tid senere ble det gjort funn på Hvaler og flere steder i indre Oslofjord.
Som kjent er vannbåren plast et stort problem for sjøfugl, som gjerne forveksler avfallet med mat, og deretter lider under store fordøyelsesproblemer frem til de ofte dør av skadene. NRK Østfold - Tar livet av dyr og fugl

De ansamlinger av plastsylindre som ble oppdaget i løpet av de første dagene etter utslippet, ble tatt hånd om av den ansvarlige etaten, men å samle opp alle de sylindre som nå ligger spredt rundt i Oslofjorden er å anse som en umulig oppgave.

Nå har Norges Naturverforbund og Naturvernforbundet i Fet anmeldt Sørum kommunaltekninkk KF, og i tillegg krevd 70.000 kroner i erstattning for å finansiere en generell ryddeaksjon av plastavfall i Øyeren og deler av Glommavassdraget, som et kompenserende tiltak for å få holde den samlede plastavfallsmengden nede.
Indre Akershus Blad - Krever erstattning
Skrevet av B.F.

mandag 7. oktober 2013

Fugleforedrag utsettes til 2014

Begge høstens fugleforedrag annonsert i NOF Østfolds årsprogram, må dessverre utsettes til neste år.
Rune Aae og Jørn Bøhmer Olsens fiskørnforedrag, som skulle holdes i morgen tirsdag 8. oktober, er fremskjøvet til 4. mars 2014, og Håkon Vindenes sitt foredrag om Japans fugleliv er foreløpig utsatt på ubestemt tid.
Begge vil bli annonsert med sine nye datoer i foreningens årsprogram for 2014, samt med en forhåndsomtale her på Naturnytt når tiden nærmer seg.

Gjennom dette året har foreningens program lidd under usedvanlig mange avlysninger - noe både fylkeslaget og Moss lokallag beklager på sitt dypeste. Planleggingen av neste års program igangsettes allerede i disse dager, og i den forbindelse ser man på rutineforbedringer som skal sikre høyere gjennomføringsgaranti av fremtidens turer, møter og andre arrangementer.

I mellomtiden er alle fuglefolk - medlemmer eller ikke - hjertlig velkomne til de to julemøtene som holdes i løpet av desember. Begge er annonsert i programmet, og en påminnelse vil dessuten dukke opp her i Naturnytt.

Vel møtt!
Skrevet av B.F.

fredag 4. oktober 2013

Eurobirdwatch på Øra søndag!

Helga 5.-6. oktober er det klart for EuroBirdwatch!
Den helga skal fugleinteresserte over hele Europa registrere flest mulig fuglearter og individer.
Østfold Ornitologiske Forening har åpent fugletårn på Øra søndag kl. 11:00-14:00. Her treffer du fuglekyndige med kikkerter som kan gi veiledning og vise frem interessante arter i området. Legg derfor søndagsturen til Øra! Arrangementet passer for store og små. Parkering kan skje ved bommen på Frevars avfallsmottak. Det er også mulig å parkere ved Europrislageret og følge turstien på moloen til Øra.
Et tredje alternativ er å følge turstien fra skytebanen i Gansrød.
Skrevet av T.F.

søndag 22. september 2013

Vanvittige kvikksølvnivåer i Degernesfisk!

Henrik Myreng gjorde svært urovekkende funn da han, i forbindelse med sin masteroppgave i økotoksologi, tok kvikksølvprøver av mort, abbor og ørret i Øvre Sandvannet i Degernes.
NRK Østfold - Fant åtte ganger for høyt kvikksølvnivå i fisk

Prøvene viste nivåer på opp til 2,5mg kvikksølv per kilo filét, som er svimlende mye høyere enn de 0,3mg Verdens Helseorganisasjon har satt som øvre "akseptable" grenseverdi. Det meste av kvikksølvet som tilføres norsk natur i dag, ankommer med nedbør via luftstrømmer fra andre deler av verden, men mye av det som finnes i vår natur stammer også fra gamlelandets egne synder på 50, 60, 70 og 80-tallet.
Miljøstatus i Norge - Kvikksølv
Miljødirektoratet - Kvikksølv
Skrevet av B.F.

Værne kloster har blitt landskapsvernområde

Herregården Værne kloster                                                     Foto: Gunnar Bjar
Fredag 13.09 var en gledens dag for Østfoldnaturen, da Værne kloster landskapsvernområde og Klosteralléen biotopvernområde ble vedtatt ved Kongens bord. Landskapsvernområdet, som ligger i Rygge kommune, strekker seg fra Ekholt i nord til Årefjorden i syd, og i det samlede arealet på 5464 dekar inngår ca. 142 dekar sjøareal i den innerste delen av Årefjorden.

Området rundt den historiske herregården er allerede velkjent blant både botanikere og mykologer, såvel som ornitologer, mye på grunn av den gode forekomsten av edelløvskog, som huser en rekke spennende og sjeldne arter - deriblant oksetungesopp, pirol og kammarimjelle. Sistnevnte art har mindre enn en håndfull andre voksesteder i Norge, og denne forekomsten, som forøvrig er landets største, er årsaken til biotopvernvedtaket i Klosteralléen.
Biotopvernet beskytter bestanden blant annet mot forurensende veisalt, som til nå har opptrådt som en vesentlig trusselfaktor ved lokaliteten.  Naturnytt Østfold - Veisalt truer sjelden plante

Kart og faktaark kan lastes ned fra denne lenken: Pressemelding fra Miljøverndepartementet

Skrevet av B.F.

lørdag 21. september 2013

Naturvern og biologisk mangfold ble tilsidesatt i årets valgkamp

Botaniker og tidligere naturfaglærer Svein Åstrøm savnet mer fokus på spørsmål om naturens fremtid under valgkampen denne høsten. Både små og store områder er under enormt press for tiden, blant annet som følge av en betenkelig storstilt kraftutbygging flere steder i landet, og når det kommer til skogvern befinner fremdeles Norge seg på en skammelig sisteplass i Skandinavisk sammenheng.

NRK Østfold - Mener naturen ble neglisjert i årets valgkamp
Skrevet av B.F.

torsdag 12. september 2013

Bli med på sjøfugltur i Ytre Oslofjord!

Krykkje Rissa tridactyla                     Foto: Tommy Andersen
Førstkommende søndag, 15.09. arrangerer Norsk Ornitologisk Forening avdeling Østfold sin årlige fugleekspedisjon til de aller ytterste skjær og øyer i vår del av Oslofjorden. Foruten betydelige mengder av ærfugl, er det ved Torbjørnskjær-Heia og havområdene rundt, gode sjangser for å se arter som toppskarv, havelle og teist - og med litt vind i seilene kan det vanke flotte observasjoner av både krykkje og havsule. Selarten steinkobbe kan man også regne med å få stifte godt bekjentskap med.
Det svært populære arrangementet har en øvre begrensning på 48 deltagere, påmelding er påkrevd og deltagelse koster 100,- kroner.
Fergen "Olava" kjører oss ut fra Skjærhalden kl.09:00, og returnerer ca. kl. 12:00.
Turen utlyses med værforbehold.

Kontaktperson for påmelding: Ole Petter Skallebakke - tlf.: 91 81 46 65
 Skrevet av B.F.

onsdag 28. august 2013

Trompeterfinken fremdeles på Øra!

                                                             Foto: Magne Pettersen
Noe som veldig mange av denne bloggens lesere sikkert har fått med seg, er det sensasjonelle funnet av trompeterfink Bucanetes githagineus på Øra i Fredrikstad tidligere i sommer.

Norsk Ornitologisk Forening - Trompeterfink - ny art for Norge

Fuglen, hvis art aldri før er observert i Norge, utløste en valfartingslyst av sjeldne dimensjoner blant fugleskådere fra store deler av landet:
NRK Østfold - Drar med privatfly for å se fugl
Fredriksstad Blad - Sett i Norge for første gang
NRK TV Østfold - Trompeterfink på Øra
Nå - nesten en hel måned senere, holder finken fortsatt stand på byens søppelfylling, til glede for både lokale og langveisfarende skådere, og har hittil blitt registrert inn av fler enn 150 personer på Artsobservasjoner.no.
Skrevet av B.F.

tirsdag 27. august 2013

Populært med flaggermusjakt!

Nattaktive dyr har alltid hatt en spesiell tiltrekningskraft på mange mennesker, og de myteomspunne  flaggermusene er neimen intet unntak. - Nesten 80 personer møtte opp ved Vindebroen i Fredrikstads gamleby fredag kveld for å lære mer om hvordan disse mystiske skapningene lever.

Fredriksstad Blad - Batwoman i Gamlebyen
Skrevet av B.F.

fredag 23. august 2013

Bli med til Akerøya på søndag!

En rødstrupe har blitt ringmerket.                                         
I samarbeid med Østfold Botaniske Forening og Norsk Ornitologisk Forening avdeling Østfold arrangerer DNT Nedre Glomma tur til Akerøya på Hvaler førstkommende søndag - 25.august. Biolog Jan Ingar Båtvik vil ta oss med på en spennende naturhistorisk vandring krydret med eksotiske godbiter fra øyas rikholdige planteliv.
På fuglestasjonen vil du få innblikk i hvordan ringmerkingens mangfoldige hensikter kommer naturen til gode, og samtidig stifte et nært og uforglemmelig bekjentskap med flere av våre vakre trekkfugler.
Stasjonen stiller med grill til de som spise pølser vil :-)

Forhåndspåmelding er påkrevd grunnet begrenset antall plasser (15) i båten, og gjøres ved å kontakte Ann-Kristin Olsen på tlf.: 97 09 31 59.
Arrangementet koster kr. 75,- pr. person, og man må sørge for sin egen flytevest.
Vi kjører fra Utgårdskilen på Vesterøy kl. 10:00.
Skrevet av B.F.

Bli med på flaggermusjakt i Gamlebyen!

I kveld, fredag 23.08. kan du bli med når Mette Klann fra Norsk Zoologisk Forening med sin ultralyd-detektor legger ut på flaggermusvandring i Gamlebyen i Fredrikstad. Det er hittil funnet 13 flaggermusarter i Norge, og flere av disse artene er det gode sjangser for å treffe på i kveld.
Arrangementet er i regi av Oslofjorden Friluftsråd, og er gratis.
Møt opp ved P-plassen ved Glasshytta kl. 21:00. Vandringen varer i 2-3 timer.
Skrevet av B.F.

fredag 16. august 2013

Vannspissmus - vidt utbredt, men sjeldent sett

Odin med sitt bytte.                      Foto: Marianne Lie Fjellheim
At katten Odin fra Gressvik gjerne har med seg varme gaver til sine husverter er intet nytt, men da hun kom hjem forrige onsdag morgen, fikk matmor en liten gåte å bryne seg på. Vannspissmus Neomys fodiens var en nemlig en helt ny art for husholdningen der ute på Faratangen!

Arten er i litteraturen omtalt som vidt utbredt i Norge, men relativt sjeldent observert - noe som kan bekreftes ved et søk på artsobservasjoner.no, hvor den er rapportert inn fra samtlige av landets fylker, men kun med et fåtall observasjoner fra hver landsdel.
I Morten Vikers artikkel fra 1999 finner man, i tillegg til generell informasjon om arten, en gjennomgang av alle Østfolds datil innrapporterte funn. Med Odins funn fra forrige uke er vannspissmus til sammen registrert 22 steder i Østfold, fordelt på 10 av fylkets 18 kommuner.
Om Odin vil gjøre arten til en fast post på sin matseddel er heller tvilsomt, da dyret har kjertler på kroppssidene som avsondrer et illeluktende sekret hvilket indikerer hvordan kjøttet i sin tur vil smake i den stolte jegers gane...
Skrevet av B.F.

torsdag 15. august 2013

Sommerferie hos Naturnytt

Trofaste følgere har nok merket seg det bedrøvelig lave aktivitetsnivået her på Naturnytt-bloggen i sommer. Årsakene til denne davletilstanden er mange, men undertegnedes utendørsbehov må nok ta det meste av skylden for det lange oppholdet. Nå som kveldene begynner å bli lengre og været mer innendørsvennlig, får man dog håpe at publiseringsfrekvensen tar seg opp igjen til et respektabelt nivå.
Avisartikler fra sommermånedene er om ikke annet arkivert, og ambisjonen er der om i alle fall å publisere de vesentligste sakene i løpet av nærmeste fremtid.
Forslag til saker og ferdige artikler mottas fremdeles med mange takk!
Skrevet av B.F.

Botanikktur til Svarverud avlyst

Østfold Botaniske Forenings tur til Svarverud i Eidsberg, som var planlagt gjennomført førstkommende lørdag 17.08., er dessverre avlyst.
Selv om høsten nå er på offensiven, gjenstår fremdeles to turer å glede seg til på årets programplan.
Programmet finner du her eller under "Sider" til høyre i denne bloggen.
Skrevet av B.F.

Bli med på fugletur til Kurefjorden i kveld!

Grønnstilker Tringa glareola                                     Foto: Tommy Andersen
Om du møter opp ved Kureskjæret i Rygge i kveld kl.18:00 vil du få muligheten til å stifte bekjenskap med mange fascinerende fuglearter de færreste før har sett. Ekspertise fra Norsk Ornitologisk Forening avdeling Østfold stiller med kraftige teleskop og viser villig frem av den mangfoldige fuglefaunaen, som, på sin vei til sydlige breddegrader, nå går og feter seg opp i ett av landets viktigste våtmarksområder.
Alle naturinteresserte er hjertlig velkommne!

Kontaktperson: Øivind Lågbu - tlf.: 99 48 64 30
Skrevet av B.F.

Øker piggsvinbestanden på Hauge

Ildsjelene Tore Hansen og Jan-Egil Johansen i Hauge lokalsamfunnsutvalg på Rolvsøy i Fredrikstad kommune har påtatt seg ansvaret for å gjenreise en livskraftig piggsvinbestand i distriktet. De to initiativtakerne hentet tidligere i år fire foreldreløse piggsvin hos Pinnsvinhjelpen, og nå er tiden inne for å sette dyrene ut i naturen.

Demokraten - Nå blir det flere piggsvin på Hauge

Piggsvin er ikke ansett som en truet art i Norge, men bestanden kunne med fordel vært mye høyere enn den er i dag. Dødlighetsraten for piggsvin i sitt første leveår ligger på hele 70%, og årsakene er til dels menneskeskapt.
I tillegg til den velkjente trafikkdøden, sliter mange piggsvin i urbaniserte områder med å finne boplasser med egnet bolmateriale til vinterdvalen - sterkt påtrengende ryddighetsbehov hos mange hageeiere må ta skylden for dette.

Les det meste du trenger å vite om piggsvin her: SABIMA - Faktaark om piggsvin
Skrevet av B.F.

torsdag 27. juni 2013

Hodeløst hindringstiltak forårsaket måkemassakre

                                        Foto: Lennart Fløseth
I de siste årene har en måkekoloni etablert seg på Geitholmen i Vansjø i Moss. Sannsynligvis stammer en del av fuglene fra andre holmer i distriktet, som for tiden er forlatt som hekkeplasser av ukjente årsaker.
Etter henvendelser fra en del beboere som har ikke klart å leve med sine nye naboer, har skogbruksjef og viltansvarlig i Moss kommune, Bjørn Pettersen, forsøkt å hindre måkene i å benytte seg av stedet, ved å la lokale motstandere av kolonien spenne opp en mengde tråder på kryss og tvers, samt legge ut nett over deler av holmen. Installasjonene har dog vist seg å være lite formålstjenlige, og måkene gjorde som de skal om våren, og gikk til hekking åkke som.
Til tross for flere bekymringsmeldinger fra områdets måkevennlige naboer, samt advarende henvendelser fra Norsk Ornitologisk Forenings medlemmer, ble det forstyrrende og farlige tauverket fremdeles ikke fjernet etter at hekkesesongen var igangsatt, og ved en befaring foretatt av medlemmer av Norsk Ornitologisk Forening 25. juni, kom de ignorante tiltakenes grusomme konsekvenser for en dag. 8 hettemåker og 2 fiskemåker hang døde i snorene og nylonnettet, der de har lidd en langsom og pinefull sultedød, sannsynligvis gjennom flere dager. Ytterligere 5 kraftig forkomne hettemåker ble sluppet løs av ornitologene i siste liten.
Norsk Ornitologisk Forening avdeling Østfold anmelder nå saken.

Pettersen, som står ansvarlig for tragedien, spekulerer - i følge Moss Avis - om at noen jenter som ble jaget vekk fra holmen for et par uker siden, kan ha forårsaket at måkene satte seg fast. - Et påfallende søkt utsagn som samtidig er svært betgnende for hyppigheten av oppsynet på holmen...

Moss Avis - Fugletragedie i hjertet av Moss
NRK Østfold - Det var et forferdelig syn
NRK Østfold - Anmelder Moss kommune

Tiltakene ble også omtalt tidligere denne våren: Moss Avis - Måkene ledet 1-0 i fjor, øker til 2-0 i år

I denne artikkelen fra i fjor - Moss Avis - Tar et oppgjør med måkene - hevder Pettersen at tiltakene er gjort i forståelse med ornitologer. - Et utsagn som også bør tas med en god klype salt, da ingen sentrale medlemmer av Norsk Ornitologisk Forening, hverken i Østfold eller Akershus, skal ha gitt samtykkende signaler rundt fordrivelsesforsøkene av måkekolonien.

Skrevet av B.F.

fredag 21. juni 2013

Ny humleart for Norge oppdaget i Østfold!

Frode Ødegaard med sibirhumlen. Foto:C.Næss/NINA
At sibirhumlen Bombus semenoviellus i de siste tiårene har økt sin utbredelse mot vest, er godt kjent blant norske humleforskere. Men at arten skulle dukke opp i Norge før den ble påvist i Sverige eller Danmark, var litt av en overraskelse for landets insektsforskermiljø.

NRK Trøndelag - Ny humleart oppdaget i Norge
NINA - Ny humleart funnet i Norge

Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) var på feltarbeid på Asmaløy i Hvaler kommune da han gjorde den store oppdagelsen - som utvidet norges humleliste til å telle 35 arter.




Skrevet av B.F.

Usikkert for det biologiske mangfoldet i Bjølstaddammen

Stor salamander Titurus cristatus
I januar i år valgte Teknisk drift i Fredrikstad kommune å tømme Bjølstaddammen på Kråkerøy for vann, etter at en nabo sendte inn bekymringsmelding om en mindre lekkasje i demningen. Dammen er en kjent lokalitet for flere av våre amfibiearter - deriblant stor salamander, som er vurdert til kategorien sårbar (VU) i Norsk Rødliste for Arter 2010. Siden salamanderne overvintrer på tørt land, ville en rask reperasjon med påfølgende vannetterfylling ikke berørt disse amfibiene direkte. Dog kom kommunen ikke i gang med arbeidene før i slutten av april, i samme tidsrom som salamanderenes yngletid. Morten Haukeland mener reperasjonene burde vært gjort mye tidligere, og har følgelig anmeldt kommunen for forholdet. De tunge maskinene som ble brukt til å utføre arbeidene i denne kritiske perioden kan også ha medført negative konsekvenser for annet biologisk mangfold i dammen. Kommunen på sin side, hevder at saken ikke lot seg håndtere på annet vis.
NRK Østfold - Anmelder kommunen for miljøkrim
NRK Østfold - Fredrikstad kommune anmeldt
Fredriksstad Blad - Kommunen politianmeldt

Forsker og amfibieekspert Dag Dolmen frustrerer også over kommunens tilsynelatende skjødesløse fremferd: NRK Østfold - Forpliktet til å verne artene

Lekkasjen er nå reparert, men det gjenstår å se om dammen holder tett. I rådføring med lokale amfibieeksperter, ble det i våres lansert en hasteløsning med å lage to dammer med redusert dybde og vannspeil for å redde så mye som mulig av salamanderbestanden og det biologiske mangfoldet forøvrig - inntil ytterligere tester av demningens tålegrense skal foretas ut på høsten. Undersøkelser på sensommeren vil også avdekke i hvilken grad salamandere og andre arter har klart seg.
Fredriksstad Blad - Skal bli vann nok
Fredriksstad Blad - Salamanderne er reddet

I kjølvannet av denne saken fremkommer det at dyrelivet i Bjølstaddammen har vært utsatt for en større påkjenning også i tidligere tider: NRK Østfold - Dynamitt salamander
At denne guttestreken hadde betydelig innvirkning på flere av dammens beboere er ikke å betvile, men omfanget og restitusjonstiden etter smellet finnes det ingen protokoll på.


Hovedårsaken til salamandrens tilbakegang er den stadig pågående gjenfyllingen av dammer i kulturlandskapet, som har holdt særlig høyt tempo de siste 60 årene. Med nok en påminnelse om denne dystre statistikken, er det svært gledelig når funn av hittil ukjente salamanderforekomster når dagens lys:
Fredriksstad Blad - Påviste uregistrert dam

Skrevet av B.F.

lørdag 8. juni 2013

Du skal ikkje sova bort sumarnatta...

...fuglane syngje for vent til det.
Det stemmer! Forsommernatten er fylt av vakker fuglesang.
Mens grønnfink og gulspurv slår seg til ro på sin nattekvist i hagen din,  livner det til i kratt og kjerr i landskapets mere grisgrendte strøk, i det de lysskye arters symfoniorkester inntar plassene for å holde sin forførende sommernattskonsert.

I kveld, lørdag 08.06, tar Norsk Ornitologisk Forening deg med på turné ut i Østfoldnatten, for en konsertopplevelse du sent vil glemme.

Oppmøte på parkeringsplassen ved Tomb kapell kl. 23:30.
Turleder er Arve Dyresen: adyresen@online.no tlf.:69 33 44 50

torsdag 30. mai 2013

Din nabo er en drage!

Stor salamander Triturus cristatus
Søndag 2. juni inviterer Naturvernforbundet i Østfold til en spennende og leken utedag ved Røed Gård på Jeløya i Moss, hvor salamanderfangst og natursti er blant attraksjonene på programmet.

Alle er hjertelig velkomne til arrangementet - som forøvrig passer ypperlig for barnefamilier!

Tid: kl. 11:00-15:00

For ytterligere informasjon, kan du ringe: 95 15 07 15

Naturvernforbundet i Østfold - Din nabo er en drage

onsdag 15. mai 2013

Bli dus med plantelivet på Dusa!

Tusengylden blomstrer på Dusa om sommeren. Foto: Egil Michaelsen
I morgen, torsdag 16. mai, arrangerer Østfold Botaniske Forening tur til Dusa i Skjeberg. Området består i stor del av fuktig strandeng, en naturtype som er kjent for å kunne by på spennende overraskelser. Blant annet er de rødlistede artene tusengylden og dverggylden kjent fra området.
Om tiden og været tillater det, legges turen også innom de nærliggende våtmarksområdene Hansemakerkilen og Moalera for å jakte etter pølstarr, en plante som ikke er sett levende i fylket på mange tiår!

Oppmøte på parkeringsplassen på Dusa kl.18:00.
Turleder er Jan Ingar Båtvik - tlf.: 48 05 75 25

Skrevet av B.F.

fredag 10. mai 2013

Se opp for asiatiske svartstruper!

Asiasvartstrupen fra Akerøya i 2010.       Foto:Asgeir Larsen
Siden den første norske oppdagelesen på Utsira i Rogaland oktober 1975, er det gjort godt over 60 funn av "østlig svartstrupe" i Norge. Disse fuglene, som tidligere ble ansett for å være en rase av svartstrupe, da med den vitenskapelige betegnelsen Saxicola torquata maura, regnes i dag som en egen art, hvis rette navn er asiasvartstrupe Saxicola maurus.
Som for andre østlige rarieteter, er overvekten av funnmassen i Norge tillagt høsten også hos denne arten. Fra våren foreligger kun 9 funn, hvorav alle unntatt ett stammer fra mai.
For Østfolds vedkommende er arten funnet to ganger - begge i mai, og i dag er det nøyaktig 20 år siden det første av dem ble gjort, på Tisler i Hvaler kommune.
En velskrevet jubileumsartikkel er følgelig publisert i denne anledningen:
Geir Mobakken - Asiasvartstrupe på Tisler i 1993: en ny art for Østfold

Hele 17 år skulle gå før neste Østfold-funn, da en flott voksen hann ble fanget på Akerøya 23.05.2010.
På "Rapportsystemet for fugler" finnes en fullstendig opplisting på norske forekomster, med flere illustrerende bilder som viser viktige kjennetegn for feltbestemmelse av arten.
Artsobservasjoner.no - Oversikt på norske funn av asiasvartstrupe

Til sammenlikning er det gjort 21 funn av "vanlig" svartstrupe Saxicola torquata i Østfold, hvor hovedtyngden av forekomsten er tillagt våren, dog gjerne ganske tidlig, og kun ett funn av denne arten er gjort i mai.
Artsobservasjoner.no - Oversikt på funn av svartstrupe fra Østfold
Skrevet av B.F.

onsdag 8. mai 2013

Bli med på spennende plantejakt til Sauholmen!

Dvergmarinøkkel           Foto: Egil Michaelsen
Sauholmen utenfor Vesterøy er kjent i botaniske kretser for sine fine skjellsandforekomster og kalkholdige fuktmark, og de følgelige gode vilkår for krevende og uvanlige planter som knortestarr, taglstarr, dvergmarinøkkel og tusengylden.
Førstkommende lørdag 11.mai inviterer Østfold Botaniske Forening alle planteinteresserte til å oppleve noe av denne lille holmens rikholdige flora.

På grunn av den korte, men nødvendige båtskyssen som må til for å besøke stedet, kreves forhåndspåmelding samt en fraktgodtgjørelse på kr. 50,-.

Ta kontakt med turleder Jan Ingar Båtvik på tlf.: 48 05 75 25 for påmelding.

Avreisen går fra Utgårdskilen kl.11:00.

Skrevet av B.F.

Formannskapet i Marker sier nei til vindturbiner

Med ordføreren i spissen stemte seks av ni formannskapsmedlemmer i Marker tirsdag nei til utbygging av vindturbinanlegg i kommunen. - Det er for mange usikkerhetsmomenter rundt planene, og dessuten peker konsekvensutredningen på mange negative og uønskede følger ved en eventuell utbygging, sier ordføreren.
NRK Østfold - Sier nei til vindmøller i Marker
NRK Østfold - Dette kom til bygda ubedt
Smaalenene - Sa nei til vindmøller

Østfold Botaniske Forening, Østfold Ornitologiske Forening og Forum for natur og friluftsliv har i sine høringsuttalelser også påpekt de negative konsekvensene en utbygging vil ha, da spesielt for de store naturverdiene i de omsøkte områdene.
NRK Østfold - Blant de verste områdene å ta

Nå gjenstår en avstemning med påfølgende høringsuttalelse fra kommunestyret, før NVE skal fatte en beslutning for konsesjonssøknaden. Motvindkraft Marker oppfordrer alle motstandere til å troppe opp på det ekstraordinære kommunestyremøtet i Marker Rådhus, tirsdag 21.mai kl.18:00, for å markere sitt engasjement overfor politikerene.
Motvindkraft - Politisk behandling av vindkraftsaken i Marker

Til tross for stor motstand, kjører alltid noen aktører i næringslivet på med arbeidsplasspropaganda...:
Smaalenene - Datagigant ser på Marker
Skrevet av B.F.

lørdag 4. mai 2013

Lær deg fuglene bedre å kjenne!

Ikke alle fugler sitter like pent som i fugleboken...
Går du og undrer deg over hvem som egentlig sitter å synger der oppe i trekronene? - Eller hva som nettopp føk forbi deg over stien, og hvordan du skal finne den igjen i fugleboken?
Nå har du muligheten til å bytte din frustrasjon mot en sikker observasjon! I morgen, søndag 5. mai arrangerer nemlig ornitologene i Moss lokallag et innføringskurs i artsbestemmelse av fugler.
Ta med deg nypusset kikkert og spissede ører til Alby, og den erfarne og lokalkjente ornitologen Arild Hansen vil guide deg gjennom fjærdrakter, adferdsmønster og fuglesang i Søndre Jeløys rikholdige natur.

Oppmøte ved Jeløy Naturhus kl.10:00.

Husk fuglebok :-)


Skrevet av BF

Søndagsturen til Akerøya er avlyst

Fellesturen for DNT, ØOF og ØBF til Akerøya søndag 5.mai er innstilt grunnet den ubarmhjertige vinden som herjer på Hvalerhavet gjennom hele helgen. Foreningene vil gå inn for å sette opp en erstatningstur til høsten, og detaljene for denne vil bli anonnsert her i Naturnytt så snart datoen er bestemt.
Alle de over 30 påmeldte skal være informert om kanselleringen av DNTs kontaktperson.
Skrevet av BF

tirsdag 30. april 2013

Statnett har brudt planene om Sydvestlinken

Statnett og Svenska Kraftnät har nå, med økonomisk ulønnsomhet til grunn, besluttet å innstille planene for den omstridte "Sydvestlinken", som ville skåret seg tvers igjennom Østfold, og redusert fylkets landskapskvaliteter betraktelig med sitt nærvær.

Halden Arbeiderblad - Ingen monstermaster gjennom Halden
Naturvernforbundet Østfold - Sydvestlinken skrinlagt
NRK Østfold - En seier for hele Østfold

Tross denne lettende avlysningen, er Østfold-luften allikevel ikke helt fri for spenning.
- Strømgiganten Hafslund Nett, som til nå har sittet på gjerdet, har nemlig egne planer om nettutvidelse - blant annet i Missingmyr-området - ikke langt fra de velkjente råde-eikene, som i dag er alene om å ruve i landskapet.
NRK Østfold - Kaster om på strømplaner

        Råde-eikene trenger ikke lenger å bekymre seg for å bli splittet av den fryktede Sydvestlinken. 
        - Nå gjenstår det å se om Hafslund Nett lar dem ha landskapet sitt i fred...
Skrevet av B.F.

fredag 26. april 2013

Rydd en strand for et renere land!

                                                            Foto: holdnorgerent.no
Lørdag 27.april arrangeres den storstilte "Strandryddedagen" for tredje år på rad langs hele vår langstrakte og krokete kyst. Det er kampanjen Hold Norge rent som har regien for denne landsomfattende aksjonen mot marin forsøpling, som sammenlagt de to siste årene har mobilisert over 7000 frivillige par hender til å rydde nærmere 100.000 kilo avfall langs norske strender.
Alle innsamlede gjenstander registreres kategorisk, med hensikt å komme til bunns i hvor søppelet stammer fra, og disse dataene oppsummeres videre i en årlig rapport som kan leses her.
Vil du være med i kampen mot villfaren fiskenot, plastkorker, isopor og annet skrot - brett opp ermene, og meld deg på: Hold Norge Rent - Strandryddedagen

Demokraten - Rekordmange vil rydde strender
Hvaler kommune - Strandryddedagen
Oslofjorden Friluftsråd - Bli med på den store strandryddedagen

Også under vann er det en stor jobb å gjøre: Fredriksstad Blad - Se ferie-paradisets stygge bakside

Tidligere publisert om samme sak: Naturnytt Østfold - Havet drukner i søppel
Skrevet av B.F.

torsdag 25. april 2013

Bare på gjørs

      Forsidefoto: Rudolf Svensen/UWPhoto
Gjørsen har i Norge naturlig utbredelse i kun tre vassdrag.
Glomma - nord til Øyeren med sideelver, Hobølvassdraget og Haldenvassdraget. I sistnevnte begrenset til Femsjøen, men bestanden her er trolig borte. I en artikkel i seneste nummer av Fauna kan en lese om denne spennende og ikke minst kjempegode matfisken. Opplysninger om utsettinger i Rakkestadelva, Dehlitjern, Nordre Kornsjø, Lyseren, Øgderen, Sæbyvannet og Tunevannet behandles, og status på arten i hele Norge gjøres opp.
Interessant lesning, ikke bare for fiskefolk!
Utgivelsestakten på Fauna ligger fremdeles etter skjema, derfor er nr 1-2 2012 allikevel helt ferskt!

Fauna får man fritt tilsendt som medlem i Norsk Zoologisk Forening

Referanse:
Hesthagen, T., Sandlund, O.T. & Brabrand, Å. Forekomst og status for gjørs Stizostedion lucioperca i Norge. Fauna 65 (1-2): 2-12.

Skrevet av M.V.

onsdag 24. april 2013

Letter livet for laks og ørret

Laks og ørret som ønsker å gyte i den svenske delen av Enningdalsvassdraget sliter med å passere den strie strømmen i Mjølnerødfossen, ca. 6 km før riksgrensen. Dette har blitt konstatert ved hjelp av en fisketeller som ble installert her for noen år tilbake. Svenske naturvernmyndigheter har følgelig bladd opp tiltaksmidler, og nå skal et avsperret sideløp gjenåpnes for å lette fiskenes ferd til sine utpekte endestasjoner, slik at de kan oppnå sitt nirvana i dette vidunderlige vassdraget.

NRK Østfold - Ny fisketeller i Enningdalselva

En rapport om Enningdalselvas forøvrige tilstand finner du her:
Naturnytt Østfold - Lakseeldorado i Enningdalselva

Skrevet av B.F.

Hvitøyeender i Sorgenfrigropa!

                                                           Foto: Stein Engebretsen
Til stor glede for mange i Østfolds aktive fugleskådermiljø, oppdaget Stein Engebretsen et par hvitøyeender Aythya nyroca i Sorgenfrigropa i Fredrikstad i går kveld. Dette er kun andre gang arten er påtruffet i Østfold. - Forrige og første gang var i Kallaksjøen i Trøgstad for elleve år tilbake.
Arten hekker på det nærmeste i Østtyskland, og i følge artsobservasjoner.no er det bare gjort 5 tidligere funn av hvitøyeand i Norge. Ikke fullt så gledelig, er at denne lille dykkandartens sjeldenhetsstatus her i nord delvis skyldes en dramatisk tilbakegang på det europeiske kontinentet. Undersøkelser viser at den krever relativt grunne våtmarksområder med tett vegetasjonsmosaikk for å gå til hekking, og, som mange kjenner til, er denne naturtypen gjennom mange tiår blitt ubønnhørlig ofret for nydyrking og hensynsløs industriutbygging i store deler av verden.
I Asia derimot, hvor arten har sin hovedutbredelse, regnes bestanden for å være relativt stabil, og kan periodevis faktisk se ut til øke. Den samlede verdenspopulasjonen er for tiden estimert til mellom 160.000 og 260.000 par, hvorav kun 12.000 -18.000 par nå hekker i Europa, og som følge av den dokumenterte bestandsnedgangen i denne delen av verden, har arten fått en ufrivillig plass i den europeiske rødlisten
- for øyeblikket i kategorien "nær truet" (NT).
Tilbake i Sorgenfrigropa er det, til tross for ivrig kurtiseoppvisning fra den hannkjønnede fuglen i går kveld, liten grunn til å håpe på en lokal hekkesensasjon i første omgang. - Ikke i andre omgang heller, da det foreligger en omfattende reguleringsplan for området, som fører med seg skjebnesvangre konsekvenser for fuglelivet i den lille dammen...

IUCN Redlist - Ferruginous duck

Birdlife - faktaside om hvitøyeand
Skrevet av B.F.

tirsdag 23. april 2013

Sleipe fisker fanger glade lakser

Til tross for totalforbud mot garn- og rusefangst av laks og ørret, foregår et omfattende tjuvfiske med slike ulovlige redskaper av disse artene langs kysten vår. Dette har Statens Naturoppsyn nå tenkt å sette en stopper for, ved hjelp av økt patruljering i døgnets lysskye timer. Et nyttig hjelpemiddel i denne kampen er den nyopprettede nettsiden ulovligegarn.no, hvor publikum kan melde fra om slike uakseptable virksomheter.
Garnfiske er jo i seg selv ikke forbudt, men i perioden fra 1.mars til og med 30.september skal garn med maskevidde større enn 32mm senkes minst 3 meter under havoverflaten, nettopp for å unngå fangst av disse anadrome laksefiskene. Får man allikevel laks eller ørret i fangsten, skal de uten unntak slippes fri.

NRK Østfold - Nye våpen i kampen mot tjuvfiske

Detaljerte regler for garnfiske finner du her.


torsdag 18. april 2013

Vindturbiner møter motstand

Interesseorganisasjonen Motvindkraft Marker har samlet inn hele 1.420 signaturer i kampen mot de planlagte vindtrubinanleggene i kommunen. Med et samlet innbyggertall på 3.587 utgjør dette en betydelig andel av Markers beboere - som kommunestyret må ta hensyn til når de skal skrive sin høringsuttalelse om saken.

Smaalenene - 1.420 mot vindmøller

tirsdag 16. april 2013

Havet drukner i søppel

Metall og glass, papp og papir, plast og matavfall. - Vi sorterer søppel som aldri før. Renovasjonstjenesten her i landet er sikkert blant de mest velfungerende i verden. Søppel har til og med blitt en ettertraktet handelsvare!
- Så man skulle vel tro at ingenting - ikke en gang en liten bruskork, nå i dag fikk gå til spille i vårt opplyste og miljøfrelste land...?
Desverre er det ikke slik at gjenvinningsforkynnelse og gode kilopriser har gjort søppel til en sjeldenhet i norsk natur, og man trenger ikke reise lenger enn til Hvaler for å måtte ta et oppgjør med illusjonen om at vi seiler mot en renere fremtid.
Tjeld og strandkrabber vasser i søppel langs hele Norges kyst, og selv om mange engasjerte mennesker renrydder kilometer med strandlinje hvert eneste år, vil det alltid være like mye, eller mer der, neste vår...

I disse dager sorterer fagfolk ilanddrevet plastsøppel for harde livet, i et desperat forsøk på å lokalisere noen av de værste kildene til forsøplingen, og med et håp om å snu den tilsynelatende ustanselige opphopningen av samvittighetsløse synder, som tar stadig strammere kvelertak på havets sårbare samfunn.

NRK Østfold - Mer søppel langs kysten

Sånn kan det gå....
Indre Akershus Blad - Fylte Glomma med søppel

- og her er slik det ender...
Midway - trailer

onsdag 10. april 2013

Dugnad for de døende

Vill-lin Linum catharticum    Foto: Egil Michalesen
Som følge av det fortsatte fravær av beitedyr de fleste steder her på Østlandet, lider mange kortvokste plantearter i dag en langsom kvelningsdød etter hvert som landskapet gror igjen.
På Mærrapanna i Onsøy i Fredrikstad, har Østfold Botaniske Forening i en årrekke sørget for å holde einer og ospekratt unna for å sikre overlevelsen til flere av våre minste vekster.
Bittersøte, blåfjær, vill-lin og marinøkkel er blant godbitene vi jobber for å bevare i dette kalkrike tørrbakke-området.  
Førstkommende lørdag er det igjen tid for å kvesse øksen for det biologiske mangfoldets skyld, og alle er hjertlig velkomne til å delta på denne sårt nødvendige dugnaden.
Ta med arbeidshansker og grenklipper om du har, og møt opp på Parkeringsplassen ved Ramseklov kl.11.00.

Ved spørsmål; kontakt turleder Svein Åstrøm på tlf.: 90131479.

Nådde toppen med edderkoppen!

                                                        Foto: Thorfinn Bekkelund
Gjennom mange år har han fotografert sine omgivelser med en bemerkelsesverdig vidsynt tilnærming, og spilt på mange underlige strenger i sin formidling av livets både synlige og skjulte natur.
Nå har Østfold-bosatte Thorfinn Bekkelund nok en gang bevist sin mesterlighet, da hans gyllene edderkopp gikk av med seieren i den prestisjetunge konkurransen
Nordic Nature Photo Contest tidligere denne uken.
Naturnytt Østfold gratulerer!

NRK Østfold - "Gulledderkoppen" tok fotogull
Fredriksstad Blad - Gull for edderkoppen

torsdag 4. april 2013

Niland sett i Østfold, for første gang

Fuglen på Håholmen                 Foto: Rune Aae
Denne storvokste andearten, hvis opprinnelige utbredelse er på Afrikansk jord, har, etter å ha blitt importert til flere nordvesteuropeiske land på 16-, 17- og 1800-tallet, nå etablert frittlevende populasjoner i England, Nederland, Belgia, Tyskland og Danmark. Den samlede europeiske bestanden ble i 2010 estimert til over 26.000 par, hvorav 10.000 av disse hekker i nederland. 
Gyimesi, A. & Lensink, R. - Egyptian Goose - an introduced species spreading in and from the Netherlands
I tråd med den jevne populasjonsøkningen viser arten seg også stadig hyppigere i andre europeiske land, og er etter tusenårsskiftet blitt innrapportert en håndfull ganger i Norge. Påskeaften kunne man tilføye enda et funn på denne listen, da en representant for arten dukket opp på Håholmen på Hvaler, og skapte stor oppstandelse i fylkets fugleskådermiljø.
Fredriksstad Blad - Afrikansk and på Vesterøy i påsken

I følge det nasjonale rapportsystemet for fugler ble fuglen sett senest denne ettermiddagen.
Artsobservasjoner.no - Niland

onsdag 27. mars 2013

Akkurat som våre, bare litt anderledes...

Grønnparula Setophaga virens              Foto: Rune Wiggen
Rune Wiggen og Birger Olsen er begge godt bereiste i fuglenes verden - både i den gamle og den nye.
Med fullspekket fremviser tar de oss nå med til den Amerikanske østkysten og en av dens aller mest fuglerike trekklokaliteter - Cape May.
Mange av våre fuglearter har nære slektninger på den andre siden av Atlanteren, så her vil det nok dukke opp både arter du kjenner og arter du tror du kjenner, men også mange arter du skulle ønske at du kjente...

Alle er hjertlige velkomne til et fremragende fotoforedrag på Hopperen skole, Jeløy, tirsdag 2.april kl.18:30.

Gaupe sett på Rolvsøy

Søndag ettermiddag ble en gaupe observert mellom Ringstadåsen og Grettelandsdalen på Rolvsøy
i Fredrikstad kommune.
Besøk av arten har vært påvist flere ganger tidligere, men er på ingen måte vanlig i denne delen av fylket.

Demokraten - Gaupe på Rolvsøy

ØOF utsetter turen til Lysakermoa og Hæravassdraget

Grunnet den sendrektige vårløsningen, som fremdeles har bortimot en meter is å jobbe seg gjennom i Hæravassdraget, utsettes Østfold Ornitologiske Forenings 1.arpil-ekskursjon på ubestemt tid.
Ny dato vil bli annonsert så snart den foreligger.
Sjekk foreningens fullstendige tur- og møteprogram som ligger under "Sider" i bloggens høyre flanke.

Skål for en grønnere fremtid!

Den organisasjonsuavhengige bevegelsen Green Drinks er et uformelt forum der engasjerte mennesker møtes for å utveksle idéer og erfaringer om miljøspørsmål og naturvern.
Det selvorganiserende nettverket har bredt seg til nærmere 600 byer rundt om i verden, og har nå endelig nådd frem til Østfold.

Dette er en glimrende anledning til å treffe likesinnede, få nye impulser, og utvide sin grønne horisont!

Du finner forsamlingen på Katti i Fredrikstad,  
2.april fra kl. 17:30.


mandag 25. mars 2013

Fortsatt fare for vindkraftverk i Vestfjella

NVE ga tidligere denne måneden avslag på konsesjonssøknaden om å bygge vindkraftverk i Vestfjella i Aremark. Vindkraftselskapet Havgul påstår at det finnes feilaktigheter i grunnlaget for NVE s vurdering, og anker nå saken til olje- og energidepartementet.

NRK Østfold - Anker avslag på vindpark

Les alt om vindkraftsaken i Aremark her.

Østfoldskådere på kryssetur

Den sibirske fuglearten hvithodespurv er ikke hverdagskost her i Norge. Da det for litt over en uke siden dukket opp en flott voksen hann på et fuglebrett i Tvedestrand i Aust-Agder, var dagsordenen selvskreven for de Askim-baserte fugleskåderne Per Buertange og Steinar Pedersen. Bare timer etter at meldingen kom ut, var de på veien mot sørlandet med et eneste mål i kikkerten - nemlig å sikre seg et uforglemmelig glimt av denne eksepsjonelle gjesten, hvis antall funn i Norge bare er en liten håndfull, hvorav kun ett er gjort i Østfold.

Tvedestrandsposten - Her får de se den sjeldne sibirske gjesten

Om du nå føler for å følge i deres bilspor, skal fuglen i følge Artsobservasjoner.no fremdeles være på plass.

Frikjent for hogst i naturreservat

En mann ble i 2009 bøtelagt og dømt for å ha hugget trær i Hansemakerkilen naturreservat
i Sarpsborg kommune.
Nå har Moss tingrett frikjent mannen, ettersom han angivelig ikke skal ha vært klar over hvor reservatgrensene befinner seg i terrenget.

Nrk Østfold - Frikjent for hogst i naturreservat

fredag 22. mars 2013

Mens vi venter på et senter...

I desember i fjor ble snoren klippet foran det svenske nasjonalparksenteret "Naturum Kosterhavet", til varm applaus fra alle vindretninger. Imens, på vår side av sjøen, står publikum og ser halvferdige tegninger bli visket ut i sanden mens arkitektene famler rundt på en planløs skattejakt i det grumsete kalde dypet.
Inntil vinden snur og isen smelter, har vi i alle fall den midlertidige utstillingen i Kornmagasinet på Skjærhalden å varme oss med...

Fredriksstad Blad - Svenskene er klare. I Norge mangler alt.

mandag 18. mars 2013

Bli med på uglelytting!

File:Strix aluco 3 (Martin Mecnarowski).jpg
Foto:Martin Mecnarowski/Wikimedia Commons

Onsdag 20. mars arrangerer Naturvernforbundet i Sarpsborg uglelyttetur i kommunen. Så lenge været er gunstig er her gode muligheter for både kattugle, perleugle og spurveugle.
Trenger du skyss må du møte på parkeringen ved biblioteket i Sarpsborg kl. 19:00.
Har du egen skyss er det oppmøte ved Østfoldmeieriet kl. 19:30.

Vel møtt!

Naturvernforbundet i Østfold - Uglelyttetur i Sarpsborg

søndag 17. mars 2013

Årsmøte for Østfold Botaniske Forening

Lodnemyrklegg             Foto: Bård Haugsrud
Onsdag 20. mars kl. 19.00 holder Østfold Botaniske Forening sitt
14. årsmøte, på Torderød gård på Jeløy i Moss.
Det er duket for god stemning og enkel servering, og alle botanikkinteresserte er hjertlig velkomne!

Etter årsmøtet vil Bård Haugsrud vise bilder og fortelle om sin tur til Kåfjord og Reisadalen i Nord-Norge.


Foreningens fullstendige tur- og møteprogram finner man under "Sider" i denne bloggens høyre flanke.